Luonnonväreillä värjätyt pääsiäismunat

 Pääsiäinen alkaa olla lähellä, joten nyt on hyvä hetki alkaa sunnitella pääsiäisaskarteluja. Olen muutama vuosi sitten värjännyt kananmunia punakaalilla. Pääsiäismunat ovat minulla edelleen tallella munakennossa ja otan ne joka pääsiäinen esiin. Tänä vuonna halusin keltaisia pääsiäismunia.
Kananmunien värjääminen luonnonväreillä on helppoa. Jos haluat värjätä kananmunat aamiaispöytään, niin vielä helpompaa. Vaikeinta värjäämisessä on kananmunan tyhjentäminen, jotta sen voi säilyttää.Aloita pesemällä kananmunat varovasti. Tee pieni reikä kananmunan kumpaankin päähän. Voit käyttää neulaa tai jotain muuta pientä terävää esinettä. Minä käytin metallista grillitikkua, siitä sai hyvän otteen. Paina varovasti reikä toiseen päähän ja pyöritä reikää pikkuhiljaa suuremmaksi. Tee toiseen päähän pieni reikä. Työnnä kananmunan sisään neula tms, jolla saat rikottua keltuaisen. Sitten puhalla kovaa pienemmästä reiästä, jolloin munan sisus tulee ulos. Tässä testataan keuhkoja! Huuhtele kananmuna huolellisesti ja puhalla myös vesi ulos. Laita kananmunat odottamaan ja keitä väriliemet. Melkein mitä vaan voi kokeilla. Punakaalista tulee tosi kaunis tumma sininen väri. Mitä kauemmin kananmunaa liottaa vedessä, sitä tummempi väri on. Valkoiseen kananmunaan väri tarttuu paremmin kuin ruskeaan. Ajattelin tehdä lajitelman hiukan eri värisiä keltaisia. Käytin paprikamaustetta, kurkumaa ja currya. Laitoin pieniin kattiloihin puoli litraa vettä, pari ruokalusikallista maustetta ja noin ruokalusikallisen etikkaa, sen pitäisi auttaa väriä imeytymään. Keitin liemiä noin 15 minuuttia - olo oli kuin myrkynkeittäjällä😆. Keittiö tuoksui ihanasti mausteilta. Hiukan piti olla skarppina - meillä on keittiössä valkoiset kivitasot ja lavuaari - kauhean pitkään niissä ei voi noita nesteitä liotella tai pääsee oikeasti siivoushommiin.Siirsin liemet pienempiin kippoihin, että sain kananmunien päälle painot - tyhjät kananmunat kelluvat iloisesti liemien pinnalla. Laitoin ajastimeen tunnin ja kurkkasin sen jälkeen miltä näyttää. Väri oli jo tarttunut ihan mukavasti, mutta jätin kananmunat vielä pariksi tunniksi likoamaan. Sen jälkeen huuhdoin kananmunat ja vielä kerran puhalsin nesteet ulos.


Tunti väriliemessä 


Kurkumasta tuli minusta kaikken kauneimman värinen, curry on myös ihan kiva, mutta paprika oli pettymys. Olin jostain lukenut, että siitä tulisi vähän oranssi, mutta tämä oli kyllä ihan ruskea. Kaunis, mutta ruskea.
Värjätyistä kananmunista saa tosi kauniita koristeita asetelmiin ja näin tyhjennettynä niistä on iloa monta vuotta.
Mukavia pääsiäisaskarteluja!

Marjukka


ps. Tässä vielä muutama kuva punakaalillavärjätyistä kananmunista. Värierot tulevat siitä kuinka kauan kananmunat ovat olleet liemessä. Tummimmat ovat lionneet monta tuntia. Epätasainen pinta on saatu hieromalla kankaalla kananmunan pintaa kun se on vielä kostea.
Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig