Kaunista kotiin - virkattu ekologinen tiskirätti

 Meillä on jo pidemmän aikaa käytetty itse virkattuja tiskirättejä. Aluksi ne tuntuivat oudoilta, mutta halusin käyttää niitä ja lopulta niihin tottui. Nyt en enää vaihtaisi takaisin kaupan rätteihin.


torstai, lauantai, tiistai, keskiviikko ja maanantai

Mikä tekee itse tehdystä tiskirätistä niin hyvän?

- se on ekologinen, voit pestä sen muun pyykin mukana. 

- bambu on materiaalina kestävä, imukykyinen ja luonnostaan antibakteerinen. Bambulangan kuidut ovat pyöreitä ja hylkivät näin likaa. Imukykyisyys paranee ajan myötä.

- itse virkattu liina on niiiin paljon kauniimpi kuin kaupan perusrätit❤️

 

lauantai ja tiistai


Kun tiskirättejä on riittävän monta, sen voi vaihtaa usein (joka päivä) eikä pesukoneen tarvitse pyöriä koko ajan. Meidän tiskirätit ovat jo vanhoja, ne saavat siirtyä siivousräteiksi. Uudet tiskirätit virkkasin Blend Bamboo-langasta ihanissa keväisen vihertävissä sävyissä; haalea sinivihreä, vaaleanvihreä, haalea petrooli ja sammaleenvihreä. Lanka on 70% bambua ja 30% puuvillaa. Lanka on kauniin kiiltävää ja pehmeää. Virkkuukoukkusuositus on 3-3,5.  Käytin koukkua 3,5.

Tein joka päivälle oman rätin, jolloin voin pestä ne kerran viikossa. Langalle suositellaan pesua 40 asteessa, mutta olen pessyt rätit pyykeiden kanssa välillä myös 60 asteessa. Ajan myötä ne menevät vähän kokoon. 

Räteistä tuli hiukan eri kokoisia, mutta minua se ei haittaa - käytössä on aina yksi kerrallaan.. Laitan ohjeiden mukaan silmukkamäärät ja valmiiden liinojen mitat, joten jos haluat voit säätää kokoja helpommin.

Ohjeissa käytettävät silmukat: kjs = ketjusilmukka, ks = kiinteä silmukka, p=pylväs, ekp = etukohopylväs, tkp = takakohopylväs

 

maanantai ja tiistai

MAANANTAI

Vasemmalla oleva ruudullinen rätti tehdään korinpohjavirkkauksella. Kuviossa etu- ja takakohopylväät vaihtavat paikkaa kahden kerroksen välein.

42 kjs (silmukkamäärä 4:llä jaollinen + 2)
2 kjs, 41 p
2 kjs, 4 ekp, 4 tkp, 4 ekp, jne kerros loppuun, 1 p (jokaisen kerroksen alussa on 2 kjs ja lopussa 1 p)
2 kjs, 4 tkp, 4 ekp, 4 tkp, jne kerros loppuun
2 kjs, 4 tkp, 4 ekp, 4 tkp, jne eli tällä kerroksella kuvio vaihtuu
Jatka virkkaamalla kuviota kunnes korkeus on suunnilleen yhtä paljon kuin leveys.

rätin koko: 18x18 cm


tiistai

 

TIISTAI

Tämä söpö pikkuruudullinen rätti on tehty virkkaamalla vuoron perään etu- ja takakohopylväitä. Pylväät vaihtuvat tiuhaan; vuorottain sekä pysty- että sivusuunnassa.

44 kjs
2 kjs, 43 p
2 kjs, ekp, tkp, ekp, tkp jne kerros loppuun
jos edellinen kerros päättyi etukohopylvääseen, aloita samalla eli vuoron perään sekä sivuttain että päällekkäin etu- ja takakohopylväitä (etupuolella tehty etukohopylväs on takana takakohopylväs)

rätin koko 19x19 cm


keskiviikko ja torstai

 


KESKIVIIKKO

Keskiviikon vaalean vedenvihreässä liinassa on vino jono kohopylväitä. Kiva kuvio tämäkin.

40 + 3 kjs
Kerros p:tä
Kerros ks:ta
2 kjs, p, 2 ekp, 2 p, 2 ekp, 2 p, jatka kerros loppuun 
Kerros ks:ta
2 kjs, 2 p, 2 ekp, 2 p, jne
Kerros ks:ta
2 kjs, 1 ekp, 2 p, 2 ekp
Kerros ks:ta
Jatka näin - joka kerroksella ekp siirtyy yhden pykälän eteenpäin.

Tarkennus ohjeeseen: kohopylväät tehdään kaksi kerrosta alempana olevan kerroksen kohopylväiden tai pylväiden ympäri. Jos käyttämäsi lanka on kovin jäykkää, esim. puuvillalankaa, saattaa pylväät ”vetää” työtä kassan. Voit kokeilla tehdä kohopylväät pitkinä pylväinä (kaksi langankiertoa).
 
rätin koko 22x20 cm


torstai

TORSTAI

Torstaina tiskirättiin hyppää pylväsryhmät, jotka on sidottu nippuun yli virkatulla pylväällä.

41 kjs
1 kjs, 41 ks
2 kjs, hy1 (hyppää yhden silmukan yli), 3 p, tee venytetty pylväs silmukkaan, jonka yli hyppäsit eli kolmen pylvään yli, tee näitä neljä pylvään ryhmiä yhteensä 10 ja kerroksen loppuun 1 p.
Jatka toistamalla kerroksia 2 ja 3 kunnes korkeus on sopiva.

rätin koko 19x19 cm


perjantai


PERJANTAI

Rosorin näköistä jälkeä rättiin saadaan virkkaamalla kohopylväitä jonoon. Jos haluat, että tiskirätti on paksu, niin tämä on Sinulle!

48+2 kjs
Kerros p:tä
2 kjs, 2 ekp, 2 tkp, 2 ekp, jatka näin ja viimeiseen silmukkaan pylväs.
Jatka virkkaamalla kerrokset alkuun 2 kjs, vuoron perään 2 ekp ja 2 tkp niin että tulee kohopylväsjonot, rivin loppuun p.

rätin koko 15x18 cm

Tästä tuli tosi kapea, lisää alkuun ketjusilmukoita - äkkiä laskemalla 60 silmukalla tulisi noin 20 cm leveä.


lauantai


LAUANTAI

Tämä suloinen simpukkamalli on todella kiva ja monikäyttöinen - olen aiemmin tehnyt samalla kuviolla yrteille ruukunsuojuksen. Toimii erinomaisesti myös tiskirätissä.

42+2 kjs

Virkkaa alla olevan kaavion mukaan simpukkakuviota.


rätin koko 19x19 cmsunnuntai

SUNNUNTAI

Yhdestä kerästä ei tule ihan kahta tiskirättiä, joten tein yhden tiskirätin tähteeksi jääneistä langoista kahdella värillä. Kiva kuvio syntyy vaihtelemalla saman kerroksen aikana kiinteitä silmukoita ja pylväitä.

45 kjs
5 ks, 5 p, 5 ks, 5 p…. kerros loppuu 5 ks:aan
5 ks, 5 p, 5 ks…
Vaihda väri
5 p, 5 ks, 5 p, …
5 p, 5 ks, 5 p…
Vaihda väri ja jatka kerroksesta 2.
 
Bambulanka on liukasta, joten lankaa ei kannata katkaista jokaisen langanvaihdon kohdalla. Sen voi virkata sivussa reunimmaisten silmukoiden sisään. Säästyy melkoisesti päättelyä.

rätin koko 21x21 cm 

 

koko viikko😊

Minä tykästyin tiistai-rättiin. Sen teko vei eniten aikaa, mutta lopputulos on jotenkin söpö. Löysitkö Sinä näistä jonkin suosikin?
2 kommenttia

 1. Moikka,

  Keskiviikon liinasta: tehdäänkö kohopylväs kiinteään silmukkaan vai edellisen kerroksen pylvääseen? Kokeilin molempia eikä oikein meinaa näyttää oikealta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellisen kerroksen kohopylvääseen tai pylvääseen, kumpi alle osuu. Olen käyttänyt hyvin pehmeää ja liukasta bambusekoitelankaa, jos Sinulla on esim. puuvillalankaa, niin voit kokeilla tehdä kohopylväät pitkinä pylväinä (kaksi langankiertoa). T. Marjukka/VirkkausKoukussa

   Poista

Professional Blog Designs by pipdig