Kaunista kotiin - lampunvarjostin hahtuvalangasta

Kaupallinen yhteistyö: Pirtin Kehräämö Oy 

 

Aurinko paistaa ja linnut laulaa - kevät tulee kohisten. Luulin jo, että tänä keväänä säästyn joka keväiseltä pesänrakennus-sisustusvimmalta, mutta mitä vielä - sieltä se taas iski😅! 

Meillä on suunnitelmissa rakentaa uusi koti, joten ajattelin ettei nykyiseen kannata enää tehdä mitään uudistuksia - ei auta, kun aurinko alkaa pilkottaa, niin meillä alkaa vähintään maljakot ja kukkaruukut siirtyä paikasta toiseen...
Haaveilin uudesta jalkalampusta. Olen aiemmin tehnyt työhuoneeseeni pitsisen lampunvarjostimen. Siitä tykkään edelleen erittäin paljon. Nyt halusin jotain erilaista. Näin jokin aika sitten paksusta langasta tehdyn lampunvarjostimen, se näytti tosi kivalta ja ajatus on jäänyt muhimaan mieleeni. Olen etsiskellyt nettikirpputoreilta edullista lampunjalkaa, mutta sopivaa ei ole tullut vastaan. Meillä on pari vanhaa pulloa, jollaisia olen nähnyt käytettävän lampunjalkoina. Testailin vanhaa lampunvarjostinta erilaisilla virityksillä pullon päälle ja se näytti itse asiassa aika hyvältä.

Seuraavaksi tarvitsin lamppujohdon. Googlailin erilaisilla nimityksillä ja sieltä se löytyi - pullokaluste! Pullokaluste on nimenomaan pullon suulle tarkoitettu lamppujohto. Lampunpidin on muovisen tapin päällä - tappi laitetaan pullon suulle ja töpseli seinään ja homma on lampun osalta valmis.

 

pullokaluste

Lampunvarjostimen tein Ikeasta ostamani valmiin lampunvarjostimen päälle, pelkkää varjostinkehikkoa en löytänyt mistään. Toinen vaihtoehto on käyttää vanhaa lampunvarjostinta tai kehikkoa.

Sitten tarvittiin vielä paksua lankaa.. Valitsin langaksi Pirtin Kehräämön luonnonvalkoista Villanka-hahtuvalankaa. Lanka on 100% suomalaista lampaanvillaa, sen valmistuksessa ei ole käytetty kemiallisia käsittelyitä ja langalla on avainlippu-alkuperämerkki. Langan sävyt ovat luonnollisia lampaanvillan sävyjä. Lanka on ihanan ilmavaa ja pehmeän höttöistä - juuri sellaista, jota lamppuun olin ajatellut. 

Yhdessä vyyhdissä on n. 100g ja 80 m lankaa. Suosituskoukkukoko on 6-7.

Pesuohjeena on käsinpesu. Laadukasta villaa ei kannata kuitenkaan jatkuvasti pestä, lampun varovainen imurointi ja tuuletus usein riittää.Huomioi muutama tärkeä juttu, kun teet itse valaisinta:

- jos käytät vanhaa valaisinta, tarkista että valaisin on ehjä ja käyttökuntoinen
- huolehdi että lamppu ei kosketa varjostinta ja on riittävän kaukana varjostimesta, että varjostinmateriaali ei pääse kuumenemaan. Voit käyttää välissä myös varjostinmuovia
- älä koske sähköisiin osiin
- valitse lampuksi kuumenematon energiansäästö- tai led-lamppu

Tarvitset lamppua varten:

pullokalusteen
ison pullon (tässä käytetyn korkeus 46 cm) 
lampunvarjostimen tai kehikon, ohjeessa varjostimen halkaisija on 33 cm ja korkeus 26 cm

Aloita virkkaamalla 74 ketjusilmukkaa virkkuukoukulla nro 10. Virkkuukoukku on suositusta suurempi, koska halusin varjostimesta pehmeän ja muhkean näköisen. Sulje kerros piilosilmukalla ja jatka virkkaamista spiraalina. Virkkaa kerros puolipylväitä. Puolipylväs virkataan kuten pylväs; ota lanka koukulle, vie koukku silmukan läpi, ota lanka koukulle ja pylväästä poiketen vedä lanka kaikkien lankojen läpi kerralla. 

 Jatka virkkaamalla puolipylväitä edellisen kerroksen silmukan taakse, jolloin etupuolelle jää näkyviin päällä oleva silmukka. Katso kuvat alla.

 
Jatka virkkaamista spiraalina kunnes korkeus on sopiva. Aina välillä kannattaa tarkistaa, että työ on sopivan levyinen varjostimen päälle - mielummin vähän napakka kuin löysä.

Virkkaa yläreunaan reunus virkkaamalla samaan kohtaan silmukan taakse kuin aiemminkin, mutta nyt kuten virkkaisit korinreunusta. Eli vie koukku silmukan takapuolelta ja seuraavan silmukan etupuolelta, ota lanka koukulle ja vedä molemmista läpi. Tee kiinteä silmukka. Kun kerros on valmis, virkkaa ks:ta 1 kerros. Tee kavennuksia sopivin välein. Sopiva väli riippuu varjostimen koosta. Minä virkkasin joka kuudennen ja seitsemännen silmukan yhteen. Yläreunaan tulee pieni sisään kääntynyt reunus ja varjostin pysyy paikallaan.

Pujota varjostimen alareunaan pätkä lankaa. Laita virkattu varjostin lampunvarjostimen päälle. Kiristä alareunan naru ja solmi kiinni. Piilota langanpäät reunan alle.

Nyt vaan pullokaluste pullonsuuhun ja varjostin paikalleen.Meillä on kaksi melkein samanlaista vanhaa pulloa, toinen on väritön ja toinen tummanvihreä. Lampun ilme muuttuu melko paljon, kun vaihtaa pullon. Minä tykästyin tuohon vihreään. Lampusta tuli tosi ihana - pehmeän villan ja vihreän vanhan lasin liitto on kaunis.  
Paikkansa lamppu löysi vierashuoneesta. 

Se voisi sopia myös työhuoneeseen. Vai mitä olet mieltä? Pitäisikö mun jatkaa tätä kevätsisustusvillitystä ja vaihtaa vielä lampun paikkaa…?

 

Lampussa käytetty lanka on saatu lankayhteistyönä Pirtin Kehräämöltä.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig