Pikkulaukku pellavasta

Tein viime kesänä ostoskorin korinpohjavirkkauksella. Korinpohjavirkkauksella saa tosi kaunista pintaa. Olen nähnyt myös vinoon virkattua korinpohjaa ja se vasta nättiä onkin! Mietin mihin sitä käyttäisin ja jostain syystä päädyin jälleen kerran laukkuun. Kuosi olisi kaunis monessa muussakin työssä - huivi tai tyynynpäällinen kävivät myös mielessäni. Ehkä kokeilen niitä myöhemmin.Vinoon virkatun korinpohjan nimi on the celtic weave stitch. Yritin etsiä mikä sen suomenkielinen nimi on, mutta en löytänyt. Joten olkoon vaikka vinksahtanut korinpohja. Tämä silmukkamalli voi aluksi tuntua vähän haastavalta, mutta sitkeys palkitaan. Kun tsemppaat pari kolme kerrosta, kuvio helpottuu. Silmukkamallin sanallinen ohje on alla laukun ohjeessa. Olen tehnyt tästä myös videon VirkkausKouluun. Jos etukohopylväs on sinulle vieras, opettele se ensin. Myös siihen löydät videon VirkkausKoulusta.Tarvikkeet:

Veera-pellavalankaa
18 cm vetoketju
huopalevyä noin 5x18 cm pala tai kaksi - tai vastaavaa
ompelulankaa
1 cm levyistä nahkahihnaa 120 - 130 cm
2 karabiinihakaa
2 pientä d-lenkkiä
2 ruuviniittiä tai sisarniittiä

Työvälineet:


virkkuukoukku nro 3,5
reikäpihdit
sakset
ruuvimeisseli (jos käytät ruuviniittejä)
vasara (jos käytät sisarniittejä)
ompeluneula - riittävän iso, jotta voit ommella Veera-pellavalankaa

Olenko muuten kehunut ihan superhyviä saksia? Nahkasakset! Niillä saa tosi hyvin leikattua nahkaa, mutta ne ovat erinomaiset myös muissa tekstiilileikkuuhommissa. Suosittelen! 

Ohje:

1. krs 

Aloita virkkaamalla 3,5 virkkuukoukulla 25 ketjusilmukkaa. 

2. krs 

Aloita toisesta ketjusilmukasta ja tee 23 kiinteää silmukkaa (ks). Virkkaa viimeiseen ketjusilmukkaan 3 ks ja jatka toista reunaa virkkaamalla 23 ks. Virkkaa vielä 3 ks viimeiseen silmukkaan.

3. krs 

Virkkaa 23 ks, tee seuraavaan 3 ks samaan, ks, 3 ks samaan, 23 ks ja seuraavaan silmukkaan 3 ks, ks, 3 ks samaan silmukkaan.

4. krs

Virkkaa 23 ks ja seuraavaan silmukkaan 3 ks, 3 ks, 3 ks samaan, ks, 23 ks, ks, seuraavaan silmukkaan 3 ks, 3 ks, 3 ks samaan.

5 krs.

1ks, 23 ks, 1 ks, 3 ks samaan silmukkaan, 5 ks, 3 ks samaan, 2 ks, 23 ks, 2 ks, 3 ks samaan, 5 ks, 3 ks samaan.

Jokaisella kerroksella lisäykset tehdään kulmissa. Muotoile pala suorakaiteen muotoon, jos joku silmukka yrittää venyä väärään suuntaan.

Työssä pitäisi nyt olla 74 silmukkaa.Virkkaa 2 kjs (=pylväs) ja jatka virkkaamalla pylväs joka silmukkaan. Lisää kummassakin päässä keskellä yksi pylväs (76 pylvästä) ja sulje kerros piilosilmukalla. Jos haluat laukusta isomman tai pienemmän, voit muuttaa pohjan kerrosten lukumäärää. Huomaa kuitenkin, että pylväskerroksella pitää olla neljällä jaollinen luku pylväitä.

Virkkaa 10 kerrosta vinksahtanutta korinpohjaa. (n. 12 cm).

Vinksahtanut korinpohja:

Vinksahtanut korinpohja virkataan pitkillä etukohopylväillä, joita tehdään aina kaksi rinnakkain. Jatkossa puhun vain etukohopylväistä - ne on aina pitkiä eli tehdään kaksi langankiertoa koukulle, kun aloitetaan pylvään tekeminen. Kun teet kohopylväitä, ole tarkkana, että teet kohopylväät oikean pylvään ympäri. 
 
Kerros 1. Tee ensin kolme ketjusilmukkaa (ei huomioida silmukkana, on vain siirtymä seuraavalle kerrokselle ja jää työn taakse), *hyppää kahden silmukan yli ja tee kahteen seuraavaan pitkä etukohopylväs. Tee seuraavaksi etukohopylväät kahteen pylvääseen, joiden yli hyppäsit. Pylväät tehdään äsken tehtyjen pylväiden eteen.*  Toista * *-väliä kerros loppuun ja sulje kerros piilosilmukalla alun kolmanteen ketjusilmukkaan.

Kerros 2. Aloita seuraava kerros virkkaamalla kolme ketjusilmukkaa, hyppää yli 4 silmukkaa. Tee etukohopylväs kahteen seuraavaan silmukkaan (silmukat tulevat seuraavien silmukoiden alta). Tee seuraavaksi ylihyppäämiisi silmukoihin nro 3 ja 4 (kaksi ensimmäistä ylihypättyä silmukkaa virkataan vasta kerroksen lopuksi) kaksi etukohopylvästä  kahden ensin tehdyn etukohopylvään taakse (Kun käännät ensin tekemäsi kaksi etukohopylvästä työn eteen, takana näkyy kaksi etukohopylvästä.). Hyppää yli kaksi silmukkaa ja tee taas kaksi kohoetupylvästä kahteen seuraavaan silmukkaan. Tee kaksi kohoetupylvästä äsken tekemiesi kahden kohopylvään taakse kahteen ylihypättyyn silmukkaan. Jatka näin kerros loppuun ja sulje kerros taas piilosilmukalla.

Kerros 3. Tee kolme ketjusilmukkaa ja hyppää neljän silmukan yli. Tee kaksi kohoetupylvästä kahteen seuraavaan silmukkaan (jotka ovat työn päällä olevat kohosilmukat). Tee seuraavaksi kaksi kohoetupylvästä kahteen ylihyppäämääsi silmukkaan äsken tekemiesi silmukoiden päälle. Jatka näin kerros loppuun ja sulje kerros piilosilmukalla.

Toista kerroksia 2 ja 3 vuoron perään kunnes korkeus on 12 cm ja vinksahtaneita korinpohjasilmukkakerroksia on 10.Virkkaa kerros kiinteitä silmukoita - yksi kiinteä silmukka joka silmukkaan. Virkkaa lopuksi kerros piilosilmukoita. Päättele lanka.

Ompele vetoketjuun  pitkälle sivulle vetoketjun viereen 15 kpl noin 1 cm pistoja, väliin nurjalle puolelle mahdollisimman lyhyet pistot. Virkkaa joka pistoon 2 kiinteää silmukkaa. Virkkaa vielä yksi kerros kiinteitä silmukoita. Päättele lanka ja tee toiselle puolelle samanlainen kappale.
Ompele vetoketju laukun suuaukkoon näistä kappaleista, niin että vetoketjukappale tulee hiukan reunan alapuolelle. Näin vetoketju jää hivenen piiloon.Leikkaa huovasta pohjan kokoinen pala (tai kaksi) ja laita se/ne laukun pohjalle. Ompele vielä pienet d-lenkit laukun kumpaankin yläreunaan hihnan kiinnittämistä varten.

Laukun hihna

Tee nahkahihnan päihin kaksi reikää reikäpihdeillä. Pujota karabiinihaka hihnaan ja laita ruuvi reiistä niin että karabiinihaka jää väliin. Sama toiseen päähän. 

Oletko muuten huomannut, että minulla on tuo samainen hihna käytössä kaikissa pikkulaukuissani? Eli kun panostat ja teet yhden hihnan laadukkaasta nahkahihnasta ja kiinnität päihin karabiinihaat, voit käyttää samaa hihnaa eri laukuissa. Minä teen lähes kaikki pikkulaukut niin, että niissä on jonkulaiset lenkit, joihin hihnan voi kiinnittää.Laukku virkataan pitkistä pylväistä ja vaikka pylväät menevät päällekkäin, laukkuun jää pienehköjä reikiä pylväiden väliin. Huulipuna on sen kokoinen, että pysyy laukussa, mutta huultenrajauskynä tuppaa välillä tunkemaan laukusta ulos. Halutessasi voit lisätä laukkuun vuorin. 

Minulla laukku on ahkerassa käytössä - se sopii niin kesäjuhliin kuin arkikäyttöön. Veera pellavalangasta löytyy kivoja värisävyjä. Laukku voisi olla ihana myös jossain pastellisävyssä kuten hempeän lilana värisävyssä orvokki.Mukavia kesävirkkailuja!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig