Muutto melkein maalle - tarina taloprojektista

Olen aina ollut kaupunkilaistyttö - lapsuuteni asuin kerrostalossa Lappeenrannassa ja teinityttönä muutin perheeni mukana Turkuun ja edelleen kerrostaloon. Viimeiset parikymmentä vuotta olen asunut rivitalossa Turussa ja siellä kuvittelin asuvani kunnes vanhainkoti joskus kutsuu. Mutta elämä ei aina mene niin kuin on suunnitellut ja joskus käännökset voivat olla melko nopeitakin - jopa tällaiselle tuttuun ja turvalliseen luottavalle ihmislaadulle kuin minä.


18.7.2021 - tästä lähdettiin liikkeelle 

Miksi me sitten muutettiin melkein maalle? Kaikki lähti toisesta suupielestä puoliksi vitsinä tehdystä heitosta ja yhtäkkiä talon rakentaminen alkoi tuntua hyvältä ajatukselta… ja tässä sitä ollaan. Tuosta heitosta on hiukan yli kaksi vuotta aikaa ja nyt uudessa kodissa on asuttu reilu neljä kuukautta. 


6.1.2022 - metsän kätköissä oli ihana kallio, jota myöhemmin kaivettiin esiin.


Sopiva tontti löytyi lähipiiristä, kun myös mieheni isä innostui ajatuksesta uusista naapureista. Alkoi sopivan talon etsintä - kahdelle aikuiselle sopiva koti - ei kovin suuri, yksitasoinen ja ulkonäöltään mahdollisimman hyvin metsäiseen maisemaan häviävä. Mieleinen talo löytyi Kannustalon Harmaja-mallistosta. Pienillä muokkauksilla siitä tuli juuri meille sopiva.


11.1.2022 - puut kaadettu, risuja riittää😅

Monet muut ikäisemme alkavat suunnitella muuttoa kerrostaloon ja luopua omakotitaloistaan, me toimimme toisin. Totta kai mietitytti, että miten kauan pystymme asumaan omakotitalossa, mutta pyrimme suunnitelmissa ottamaan huomioon myös ikääntymisen asumiselle tuomat haasteet. 


5.5.2022 - kun kannot otettiin pois, kiviä nousi esiin hurja määrä. Miten tästä ikinä saa kauniin pihan?

Itse taloprojekti meni näin jälkikäteen ajateltuna aika nopeasti ja lopulta melko hyvin. Pakko on kuitenkin myöntää, että muutama harmaa hius projektin aikana tuli lisää ja vaikka talo tehtiin ”avaimet käteen” -periaatteella, vaati hyvä lopputulos meiltä itseltämme melkoista ajallista panostusta mm. työn valvonnan osalta. Tontti oli kaava-alueen ulkopuolella, se teetti vähän lisää työtä; ennen rakennuslupaa  tarvittiin suunnittelutarveratkaisu, lisäksi tontti piti raivata ja rakentaa tie. Metsäkone kävi kaatamassa puut, mutta risuja oli hirveät määrät ja niitä keräsimme tontin reunalle monet viikonloput. 


16.8.2022 - taloelementit tulivat aamulla ja illalla meillä oli jo talo!


Meillä ei mieheni kanssa ollut aiempaa kokemusta rakentamisesta tai rakennuttamisesta. Yhdessä suunnittelimme mitä tehdään - yllättävän hyvin makumme meni yksiin ja valinnat oli siltä osin helppoja. Tosin aikaa suunnitteluun kului - yritimme miettiä kaiken tarkkaan käytännöllisyys huomioiden. Ilta toisensa jälkeen istuimme vierekkäin ja kävimme piirrustuksia läpi - niitäkin oli useita; pohja, sähköt, putket jne. Värimallit, kaakelit ja parketinpalat pyörivät unissakin. Olimme miettineet budjetin ja siinä aioimme pysyä - joihinkin asioihin panostettiin, kuten keittiöön ja joissain toisissa sitten säästettiin. Onneksemme lähipiirissä oli rakennusalan ammattilaisia - heiltä saimme tarvittaessa neuvoja ja apua❤️.


29.9.2022 - kun väliseinien rungot olivat paikallaan, sisätilat alkoivat hahmottua.


Sanotaan, että ”Aika kultaa muistot” - niin varmasti tässäkin projektissa. Olimme välillä tosi väsyneitä koko taloon ja pari kertaa tuli mietittyä, että miksi ihmeessä me tähän projektiin lähdettiin. Meillä oli todella kiva yksitasoinen rivitaloasunto, joka oli hiljattain remontoitu. Oliko tässä mitään järkeä? Nyt kun talo on valmis ja siitä on tullut koti, lopputulos korvaa haasteet, joita matkan varrella oli. Niille pystyy jo jopa nauramaan. Olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen. Ja kyllä, vaikka välillä epäilin, talo valmistui aikataulussa ja maaliskuun alussa pääsimme muuttamaan uuteen kotiimme.


12.2.2023 - pari viikkoa ja talon pitäisi olla valmis, betoni ei kuivu vaikka lämppärit huutaa yötä päivää.


Minun tehtäväni oli pitkälti ideoida ja kertoa työmiehille mitä halutaan. Mieheni hoiti kaikki tekniset jutut uskomattomalla paneutumisellaan. Vastuu kokonaisuudesta oli meillä, joten talopaketin toimittajan lisäksi piti valita iso määrä yhteistyökumppaneita - tämä olikin projektin onnistumisen kannalta merkittävin tekijä. Paikalliset luotettavat ja osaavat tekijät olivat meille kultaakin kalliimpia. Erityisesti haluan nostaa esiin maarakennusurakoitsijamme Sami Viherkosken Kuljetus Viherkoski Oy:stä. Kerroin mitä halusimme, Sami työntekijöineen keksi miten se järkevästi toteutetaan ja kaikki hoitui aina aikataulussa pysyen. 


17.3.2023 - etupihan kivikasa tarjosi materiaalin kahteen kivimuuriin.


Talon valmistuttua tänä keväänä tehtiin vielä loppuja maarakennustöitä. ”Minne sä tän haluat?”, multa usein kysyttiin isoja kiviä osoittaen. Tarkoituksena oli myös tehdä kaksi kivimuuria muurikivistä. Koska tontilla oli niin paljon kiviä päätettiin kivimuurit tehdä kuitenkin luonnonkivistä ostokivien sijaan. Lopputulos jännitti, mutta turhaan - kivimuureista tuli todella upeat. 


26.7.2023 - kaikki mikä on voitu, on tontilla jätetty luonnontilaan


Pihatyöt jatkuvat vielä ainakin tämän kesän ja syksyn. Niitä teemme itse, pala kerrallaan. Teetimme vuosi sitten pihasuunnitelman, mutta ajatukset pihan suhteen ovat jonkin verran muuttuneet tässä matkan varrella. Meille ei aluksi pitänyt tulla hyötypuutarhaa ollenkaan, mutta innostus pihasteluun on kasvanut ja niinpä suunnitelmissa on nyt myös pieni kasvimaa lavakauluksista. Sen toteuttamisesta kerron myöhemmin lisää. Tehty pihasuunnitelma ei kuitenkaan ollut turha, sillä monet osat siitä toteutuvat ja pihalle tulevat kasvit ovat pitkälti suunnitelmasta.


2.8.2023 - kivimuurin takana näkyy esiin kaivettu kallio, osa istutuksistakin on jo valmiina


Linnuntietä uuden ja vanhan kotimme välimatka on vain 3,2 km. Asumme nyt kaava-alueen ulkopuolella metsän reunassa. Isoin muutos on kuitenkin tapahtunut minussa eikä maisemassa. Kuten totesin aiemmin, olen ollut kaupunkilainen sanan varsinaisessa merkityksessä ja ollut olooni tyytyväinen. Nykyisin jalkaani sujahtaa useammin kumpparit kuin korkkarit. Tämä uusi ”talonpojanjussina” olo alkaa viehättää koko ajan enemmän.


29.7.2023 - ja tähän päädyttiin, edessä sama kivi kuin ensimmäisessä kuvassa


Kun käännyn asfalttitieltä sorapintaiselle kotitiellemme, edessä näkyy peltomaisema ja takana pöllyävä soratie verhoaa asfalttikaupungin taakseen. Minut valtaa hyvänolontunne - täällä minä olen kotona. 


Kotitie❤️


Iso kiitos myös:
talomyyjämme Sami Kivilähde - kiitos neuvoista ja tuesta
Kannustalo - kiitos, toteutitte unelmiemme kodin
monet paikalliset yrittäjät, kuten Jakke Saario Oy ja Sähköasennukset Welldone Oy - kiitos laadukkaasta työstä
perhe ja ystävät - kiitos avusta ja tuesta❤️ 

Kotoiluterveisin
7 kommenttia

 1. Ihanasti kirjoitettu !! Ja mikä työ teillä itselläkin ollut ja on edelleen tuossa, joten iso Respect 🙏 Katson maalaismaisemaa ja ymmärrän 🎶

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos❤️ Kyllä maalla on mukavaa😊 t. Marjukka/VirkkausKoukussa

   Poista
 2. Ihana kirjoitus Marjukka ja vielä ihanampi on paikkanne, sekä tuo kivimuuri, siis niin Upea❤️❤️. Onnea vielä kerran uuteen kotiin🫶😊👍. Terv. Eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva❤️ Kivimuuri on mun lemppari, tai no koko piha😊 T. Marjukka

   Poista
 3. Aivan ihana uusi koti! Onnea! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kerrassaan upeasti olette hyödyntäneet ympäröivän luonnon pihasuunnitelmassanne.

   Poista
  2. Marjukka/VirkkausKoukussa8. elokuuta 2023 klo 8.36

   Kiitos❤️

   Poista

Professional Blog Designs by pipdig