Balaclava - virkattu huppu

Balaclava on pään ja kaulan peittävä myssy - kypärämyssy oikeastaan. Näitä on viime aikoina näkynyt melko paljon sekä kauppojen hyllyillä että käsityöohjeissa. Pitihän minunkin tehdä tästä oma versioni.Balaclava sana tulee niinkin kaukaa kuin vuodelta 1854 - Krimin sodassa Balaklavan taistelussa sotilaiden käyttämästä hupusta. Hupusta voi tehdä monenlaisia versioita, niin urheilullisia kuin vähän fiinimpiäkin. Tämä huppu on ehkä jotain siltä väliltä. Malli on erittäin yksinkertainen ja helppo virkata. Sinun pitää osata perussilmukoiden (ketjusilmukka, piilosilmukka, kiinteä silmukka ja pylväs) lisäksi etu- ja takakohopylväs. Sen jälkeen homma on melkein valmis. Kaikkiin silmukoihin löydät video-ohjeen VirkkausKoulusta. Hupun juju on kauniiden ja laadukkaiden lankojen yhdistelmässä, jotka tuovat huppuun hivenen pörröisen pinnan. 
Huppu on virkattu kahden langan yhdistelmästä Filcolanan Viljasta ja Tiliasta. Vilja, entiseltä nimeltään Indiecita, on 100 % alpakkaa. Alpakan villa on onttoa, minkä takia sen lämmöneristyskyky on erinomainen. 50 g:n kerässä on 165 metriä ihanan pehmeää ja lämmintä fingering-vahvuista lankaa. Tilia on yhdistelmä kiiltävää silkkiä (30 %) ja ilmavan pörröistä mohairia (70 %). 25 g:n kerässä on 210 metriä lace-vahvuista lankaa. Langoista löytyy ihania värejä, jotka sopivat hyvin yhteen. Minä menin kuitenkin tylsimmän kautta ja valitsin tällä kertaa mustan.
Tarvikkeet:

Filcolana Vilja, väri musta, 3 kerää
Filcolana Tilia, väri musta, 2 kerää
Virkkuukoukku nro 5
Parsinneula

Ohje:

 68 + 1 kjs

Aloita toisesta ketjusilmukasta. Virkkaa 68 ks + kjs.

Käänny, virkkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan kiinteä silmukka ja kääntymistä varten ketjusilmukka.

Toista edellistä kerrosta, kunnes korkeus on 24 cm. Tee lisäys jokaisen kerroksen alussa. Jatka kunnes korkeus on 29 cm.

Älä käännä työtä, vaan jatka virkkaamalla toisesta reunasta niin että työstä tulee ympyrä. Virkkaa kiinteitä silmukoita kunnes ympyrän korkeus on 6 cm.


Yhdistä huppu ympyräksi.


Tee lisäys joka 11 silmukka (7 lisäystä). 

Virkkaa kerros ilman lisäyksiä. 

Tee lisäys joka 12 silmukka (7 lisäystä). 

Virkkaa kerros ilman lisäyksiä. 

Tee lisäys joka 13 silmukka. 

Virkkaa kerros kiinteillä silmukoilla.

Virkkaa kerros pylväitä, korvaa ensimmäinen pylväs kahdella ketjusilmukalla. Sulje kerros piilosilmukalla. 

Virkkaa seuraavalla kerroksella vuoron perään etukohosilmukka ja takakohosilmukka. Korvaa ensimmäinen silmukka kahdella ketjusilmukalla ja sulje kerros piilosilmukalla. Toista kunnes korkeus on 3 cm. Päättele langat.

Ompele hupun yläreuna kiinni.

Virkkaa hupun reunaan kerros pylväitä, korvaa ensimmäinen pylväs kahdella ketjusilmukalla. Päätä kerros piilosilmukalla toiseen ketjusilmukkaan. 
Virkkaa 2 ketjusilmukkaa. Virkkaa joka toiseen pylvääseen etukohopylväs ja joka toiseen takakohopylväs. Päätä kerros piilosilmukalla toiseen ketjusilmukkaan. 
Toista edellistä kerrosta kunnes ”resorin” korkeus on 7 cm. Päättele lanka.

Taita resori ulospäin ja ompele kiinni. Minä taitoin yläosasta lähes koko resorin ja alhaalta leuan alta vähän vähemmän. Jos haluat, voit jättää alas leuan alle pienet reiät ja pujottaa siitä kiristysnauhan hupun reunan ympäri.
Huppu on ihanan pehmeä ja lämmin - tätä tulen käyttämään paljon. Laadukkaista materiaaleista, alpakasta, mohairista ja silkistä, tehtynä se myös kestää käyttöä.

Lämmintä loppuviikkoa!

2 kommenttia

Professional Blog Designs by pipdig