Uutta oppimassa - tuftaus eli punch needle

 

Osallistuin viime viikolla Turun Taitokeskuksessa järjestettyyn tuftaus-kurssiin. Olen jo jonkin aikaa ollut kiinnostunut tuftauksesta. Hankin viime syksynä tarvikkeet, lueskelin ohjeita ja katsoin muutaman YouTube-videon. Homma ei vaikuttanut kovin vaikealta, mutta en saanut silti aloitettua. Sitten näin Taidon kurssi-ilmoituksen - yes! Tästä se lähtee.
Tuftaus, englanniksi punch needle, on vanha tekniikka, joka on ollut Yhdysvalloissa käytössä jo 1700-luvulla. Tuftauksessa tarvitaan tuftausneula, joka on vähän niin kuin paksu virkkuukoukku, jossa on reikä keskellä. Lanka kulkee vapaana neulan sisällä. Lisäksi tarvitaan kehikko, johon kiinnitetään kangas sekä lankaa. Neulan avulla lankaa ikään kuin isketään kankaan läpi ja tuloksena syntyy ryijymäistä pintaa.
Jotta homma toimii, muutama asia pitää olla kunnossa; langan, kankaan ja neulan pitää olla paksuudeltaan yhteensopivat. Jos lanka on esimerkiksi liian ohutta, se ei pysy paikallaan kankaassa. Kangas pitää kiristää kehikon päälle tiukasti. Tämä taitaa olla se vaikein juttu - ainakin minulle. Jos kangas ei ole tarpeeksi kireä, tuftaaminen ei onnistu.
Kurssilla opetettiin perusasiat tuftauksesta. Opettajamme, Taito Varsinais-Suomen erikoisneuvoja Elina Helminen,  kertoi miten neulaa käytetään, minkälaista lankaa ja kangasta kannattaa käyttää, miten neulalla saa tasaisempaa ja vähän pulleampaa jälkeä ja paljon muuta. Onneksi menin kurssille - Elina oli hyvä opettaja. Muutama kokeilu ja homma alkoi sujua. Tuftaus oli tosi koukuttavaa - aika meni hujauksessa. En olisi millään malttanut lopettaa. Onneksi kurssi kesti kaksi iltaa, joten parin päivän päästä homma jatkui.
Tein kurssilla kivan pienen huoneentaulun. Opin paljon taulua tehdessäni ja opettajamme Elina antoi paljon vinkkejä tuleviin töihin. Suunnitelmissani onkin jo seuraava, isompi tuftaustyö. Virkkaaminen on kivaa, mutta välillä on tosi virkistävää kokeilla jotain ihan uutta. Voi sitä onnistumisen iloa, kun neula tanssi kimmoisan kankaan pinnalla. 
Joko sinä olet kokeillut tuftausta?
2 kommenttia

  1. Pari viikkoa sitten olin samaisella kurssilla Kouvolassa. Ihanan koukuttavaa!

    VastaaPoista
  2. Marjukka/VirkkausKoukussa9. maaliskuuta 2023 klo 21.09

    ❤️

    VastaaPoista

Professional Blog Designs by pipdig