Sydämellinen joulukranssi

 Tänä vuonna olen päättänyt tehdä joulukoristeet käyttäen luonnonmateriaaleja. Osan materiaaleista olen kerännyt itse pihalta tai lähimetsästä ja osan olen ostanut kaupasta. Myös kaupasta ostamani tarvikkeet ovat luonnonmateriaaleja - kotimaista villaa ja pellavaa.Meillä joulukoristelu aloitetaan ensimmäisenä adventtina laittamalla jouluvalot ulos. Moni puhuu kausivaloista - minkä kyllä täällä pimeyden keskellä ymmärrän - mutta minulle ne ovat jouluvalot ja niitä käytetään jouluna... no, ehkä ihan vähän vielä tammikuussa. Vähän lähempänä joulua myös jouluinen kranssi pääsee oven pieleen tuomaan joulunodotuksen tunnelmaa. Muuten laitamme joulukoristeet vasta juuri ennen joulua, yleensä aatonaattona. 

Lapsuudenkodissani kuusi haettiin ja koristeltiin aattoaamuna. Muutimme 70-luvun lopulla Lappeenrannasta Turkuun. Ensimmäisenä Turku-jouluna lähdimme koko perhe totuttuun tapaan jouluaattona hakemaan joulukuusta. Yllätys oli suuri, kun kuusikauppiaita ei löytynyt mistään. Tuomiokirkon vierestä lopulta löytyi yksi myyjä, jolla oli pari kuusta jäljellä. Siitä lähtien olen ollut vähän aiemmin liikkeellä koristelujen kanssa😅.

Viime vuonna joulukranssimme oli todella muhkea havukranssilla. Tänä vuonna teinkin sitten tosi erilaisen joulukranssin risuista ja koristelin sen huovutetuilla sydämillä. Muistathan risuja kerätessäsi jokamiehenoikeudet; irtonaisia risuja voi ottaa. Puussa kiinni olevia oksia, vaikka ne olisivat kuiviakin, ei saa ottaa ilman maanomistajan lupaa.Tarvikkeet

5 samanmittaista keppiä
juutti- tms. narua
punainen hahtuvakiekko (Villanka)

Työvälineet

virkkuukoukku nro 7
sakset
parsinneula
oksasakset tms. risujen pätkimiseen

Ohje

Aloitetaan virkkaamalla sydämet.

Tarvittavat silmukat: 
kjs = ketjusilmukka
ks = kiinteä silmukka
p = pylväs
ps = piilosilmukka

1. kerros Virkkaa 3 kjs (aloitussilmukka + pylväs), virkkaa ensimmäiseen kjs:aan kaksi pylvästä.

2. kerros 2 kjs ja p ensimmäiseen silmukkaan, p, 2 p samaan silmukkaan

3. kerros 2 kjs ja p samaan silmukkaan, p, p, p, 2 p samaan silmukkaan

4. kerros 2 kjs ja p samaan silmukkaan, p, ks (kerros päättyy työn keskelle, toinen puoli virkataan myöhemmin)

5. kerros kjs, ks, p, ps, katkaise lanka ja vedä läpi silmukasta

Jatka virkkaamalla 4. kerroksen toinen reuna, aloita ulkoreunasta; 2 kjs, p, p, ks. Käänny ja virkkaa 5. kerros; kjs, ks, p, ps. Katkaise lanka ja vedä läpi silmukasta.

Virkkaa toinen samanlainen sydän. Jos sinulla on punaisia villalanganpätkiä, voit laittaa ne sydänten väliin. Ompele varovasti sydämet kiinni toisiinsa hahtuvalangalla. Hahtuvalanka katkeaa helposti, mutta ompelu onnistuu, kun lankaa ei revi ja on varovainen. Kaikki langanpätkät jätetään työn sisään. Mitä enemmän pätkiä sydämen sisällä on, sitä pulleampi lopputulos.


Valmiina pesukoneeseen!


Huovuta valmis sydän/sydämet pesukoneessa; 20 min pikaohjelma, 40 astetta, linkous 1200 kierrosta/min, normaali pesuaine, pari froteepyyhettä mukaan koneeseen. Toista pesu 2-3 kertaa, muotoile sydän aina pesun välissä puristelemalla sydäntä haluttuun muotoon.

Lopuksi kiinnitä ripustusnaruksi juuttinarun pätkä parsinneulalla. Tee solmu lähelle sydäntä ja toinen narujen päihin.

Sydämiä kannattaa tehdä kerralla monta - niitä voit käyttää joulukuusen koristeena, lahjapakettien päällä ja ihan missä vaan, vaikka avaimenperänä. 


Huovutuksessa jokaisesta sydämestä tulee vähän erilainen❤️


Risutähti

Asettele risut ensin kuvioon ja leikkaa 5 narunpätkää sitomista varten. Helpointa tähden tekeminen on suorista ja samanpaksuisista risuista. Minä valitsin vähän sammaloituneita vänkyröitä risuja, koska halusin tähdestä rustiikkisen. 


Suorista risuista tähdestä tulee kauniin symmetrinen.


Risujen asettelu käy parhaiten ilmi alla olevista kuvista. Huomioi, että risun toinen pää on toisen risun päällä ja toinen pää taas alla. Samoin risujen poikki menevät risut ovat niin, että toinen on alla ja toinen päällä. Joskus vänkyrä risu ei vaan taivu - laita silloin se niin kuin se suostuu menemään, asettelun tarkoitus on saada risut pysymään paremmin paikoillaan.

Kun olet asetellut risut paikoilleen, solmi jokainen kulma juuttinarulla. Kiepauta naru muutaman kerran risujen ympäri ja tee solmu takapuolelle. Tee ensin yksi solmu. Kun kaikki kulmat on solmittu, muotoile tähti ja tee vielä lisäsolmut, jotta tähti ei purkaudu. Lyhennä langanpätkät. Lisää ripustusnaru ja sydän tai kaksi. Halutessasi voit laittaa tähteen myös jouluvalot.

Tunnelmallista joulunodotusta!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig