Hyvää värivuotta 2023!

Suurin osa vaatteistani on jo vuosia ollut mustia - ystävieni kanssa vitsailemmekin väristä ”pirteä musta”. Jostain syystä varsinkin viimeisen vuoden aikana vaatekaappiini on tullut paljon muitakin värejä. Olen jopa yllättänyt itsenikin tykästymällä aiemmin lähes inhoamiini väreihin kuten okra ja violetti. Mistähän se johtuu?Uskoisin innostukseni väreihin lähteneen virkkaamisesta ja upean värisistä langoista. Viimeinen pisara, jos niin voi sanoa, taisi olla viime kesäinen luonnonvärjäyksen kokeilu. Ihastuin värjäystuloksena saamiini väreihin. 

Joka vuosi väri-instituutti Pantone valitsee vuoden värin, joka kuvastaa sen hetken ihmiskunnan mielialaa ja kulttuuria. Tämän vuoden väri oli Very Peri, jossa yhdistyi sinisen värin rauhallisuus ja punaisen energisyys. Väri oli siis vaalea lila - siitäköhän se minun innostukseni violettiin lähti… Suora lainaus vuosi sitten sanomastani; ”Väri on kaunis, mutta tuskin silti pääsee vaatekaappiini.”  

Totta, ei löydy vielä vaatekaapista, mutta korvista ja ranteesta löytyy melkein joka päivä. Tämä vaalea lila on mielestäni todella kaunis yhdistettynä esimerkiksi murrettuun vihreään.


Alin kuva: Pantone


Pantonen ensi vuoden väri on ”Viva Magenta”, rohkea ja voimakas punainen. ”Tällä teknologian aikakaudella pyrimme saamaan inspiraatiota luonnosta ja siitä mikä on todellista.”, sanoo Pantonen toimitusjohtaja Leatrice Eiseman. Innoituksensa väri on saanut kokenillista, joka on erittäin voimakas ja kirkas karmiininpunainen luonnonväri. Väri saadaan Meksikossa ja Etelä-Amerikassa opuntiakaktuksissa kasvavista pienenpienistä kokenillikirvoista. Kirvat kuivataan ja murskataan. Kiloon väriä tarvitaan 150 000 naaraskirvaa. Tuloksena on kirkas ja kestävä punainen väri.


Kuva: Pantone


Azteekit olivat kasvattaneet kokenilliä jo vuosisatoja, kun 1500-luvulla väri saapui espanjalaisten tuomana myös Eurooppaan. Espanjalaiset pitivät pitkään salaisuuden siitä, mistä väriä saatiin ja rikastuivat. Kokenilli oli arvokas ja haluttu väriaine. Sen väri oli voimakkaamman punaista ja värjäysteho oli parempi kuin aiemmin käytetyissä väriaineissa. Siitä tulikin kolmanneksi arvokkain tuontituote heti kullan ja hopean jälkeen. 

Renessanssin Euroopassa punainen oli vallan väri. Sitä käyttivät erityisesti kuninkaat ja kardinaalit. Väri oli kallista - se osaltaan teki siitä vallan ja varakkuuden symbolin. Punaisen värin loisto hiipui Ranskan vallankumouksessa - punainen aristokraattinen väri sai väistyä sinisen porvarillisen värin tieltä. 


Opuntiakaktus


Nykyisin kokenilliin voit törmätä esimerkiksi makeisissa. Kokenillia käytetään lähinnä elintarvikevärinä (E120) ja jonkin verran myös kosmetiikassa. Pääosa nykytuotannosta, noin 90%, tulee Perusta. Tekstiilivärinä sitä käytetään enää lähinnä luonnonvärjäyksessä. 


Luonnotar-lanka, upeassa värisävyssä ”Ärjy”, kuva: Louhittaren Luola

Ja arvaat varmaan - jep, en tykkää aniliininpunaisesta väristä. Mutta kyllä, mietin jo, että tilaanko kokenillia kokonaisena vai jauheena…

Värikästä vuotta 2023!


Lähteet:
Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig