Kaunista kotiin - suloiset joulutontut

Hei, tonttu-ukot hyppikää, nyt on riemun raikkahin aika! 

Voiko joulu tulla ilman joulutonttuja? No, ei voi. Tämän joulun teemana minulla on tehdä kaikki joulukoristeet luonnonmateriaaleista. Suloiset joulutontut tehdään pellavasta ja kotimaisesta 100%:sta lampaanvillasta. Nämä tontut on melko nopea ja helppo tehdä ja ne tuovat jouluun kivaa rustiikkista tunnelmaa.
Tarvikkeet

Filona pellavakuitua
Punainen hahtuvakiekko (100% villaa, esim. Villanka)
Ohutta juuttinarua, muukin luonnonvärinen naru käy
Puuhelmi, käyttämäni helmen koko 10 mm

Työvälineet

Virkkuukoukku nro 7
Sakset
Parsinneula

Ohje

Aloitetaan tonttu tekemällä ensin pipo. Virkkaa virkkuukoukulla nro 7 hahtuvalangasta 10 ketjusilmukkaa, sulje piilosilmukalla. Jatka virkkaamalla spiraalina kiinteitä silmukoita (ks) kolme kerrosta. Aloita kavennukset. Virkkaa kaksi silmukkaa yhteen, 8 ks, virkkaa 2 silmukkaa yhteen, 7 ks, jne kunnes jäljellä on kaksi silmukkaa. Virkkaa 2 ks. Virkkaa vielä 6 ketjusilmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se silmukasta läpi. Langanpätkän voi katkaista huovutuksen jälkeen.


Pipo ennen huovutusta n. 6 x 20 cm


Huovuta pipo pesukoneessa kahteen kertaan 20 min lyhytohjelmalla, lämpötila 40 C ja linkous 1200 kierrosta/min. Käytä tavallista pesuainetta ja laita mukaan pari froteepyyhettä. Pesukoneissa on eroja, siksi minä huovutan aina lyhytohjelmalla ja toistan pesuja kunnes lopputulos on hyvä. Voit myös halutessasi ensin tehdä mallitilkun ja testata miten koneesi huovuttaa.

Muista puhdistaa pesukoneen nukkasihti huovutuksen jälkeen!

Kun pipo on huopunut, muotoile se heti. Jos piposta tuli liian pieni, sitä voi märkänä vähän venyttää. Jos haluat piposta pörröisemmän, sitä voi varovasti harjata.

Yhdestä hahtuvakiekosta tekee hurjan määrän pipoja. Jos et halua käyttää koko kiekkoa pipoihin, kurkkaa viime viikon postaus suloisista joulusydämistä. Ne on tehty tästä samasta langasta.


Pipo huovutettuna n. 4 x 13 cm


Leikkaa pellavakuidusta kaksi - kolme n. 15 cm pätkää. Irrottele kuitua vähän toisistaan. Solmi kuitupätkät keskeltä yhteen narulla. Ota narua tarpeeksi pitkä pätkä, siitä tulee tontun ripustusnaru. Ota lyhyempi pätkä juuttinarua ja pujota helmi naruun ja solmi naru alla olevan kuvan mukaisesti. Langanpäät voit työntää parsinneulalla tontun päästä läpi, jolloin ne jäävät pipon sisään piiloon.Pujota ripustusnarun molemmat päät parsinneulaan. Pujota parsinneulan kanssa pipo päähän niin, että naru tulee sopivasta kohtaa pipoa läpi. Tee solmu ripustusnarun päähän.

Muotoile parta haluamaasi mittaan ja muotoon saksilla. Lopuksi pöyhi parta muhkeaksi. 
Ensi viikolla mennään metsään ja tehdään koristeita joulupöytään. Leppoisaa joulunalusaikaa!4 kommenttia

  1. Sinulla on aivan ihania ohjeita. Kiitos tästäkin ohjeesta. :)

    VastaaPoista
  2. Kivat tontut,itse olen kans aloittamassa tonttujen tekoa .tämä kiva vinkki.

    VastaaPoista

Professional Blog Designs by pipdig