Istutushommia - hedelmäpuita ja popcornia

 Innostuin tässä alkukesästä kokeilemaan sitruunapuun ja popcornin kasvattamista. Olen joskus aiemmin kasvattanut avocadopuun - niin tai ei se ehtinyt ihan puuksi asti. Hedelmäpuun kasvattaminen on melko helppoa.

 


 Jospa kerron ensin siitä parin vuoden takaisesta kasvatusprojektistani eli avocadopuusta.2 kk

Aloitin pesemällä avocadon siemenen huolellisesti. Sen jälkeen pistin siemeneen kolme hammastikkua hiukan yläviistoon. Niiden varaan siemenen sai vesilasin päälle puoliksi veteen. Sitten kippo aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle ja odotetaan - kauan. Tarkista päivittäin, että siemen on puoliksi vedessä ja vaihda vesi säännöllisesti. Kun meinaat hermostua, että tästä ei tule mitään, odota vielä pari viikkoa. 


8 kk


Siemenestä kasvaa ensin juuri ja sen jälkeen yläosaan alkaa kasvaa itse kasvi. Kun ensimmäiset lehdet tulevat pikku varteen, on aika istuttaa avocado multaan. Laita siemen puoliksi mullan alle. Avacadopuu on trooppinen kasvi, joten pidä multa kosteana. Puu voi kasvaa kotonakin muutaman metrin korkuiseksi. Kesällä sen voi viedä ulos. Kasvi olisi kuitenkin pitänyt totuttaa voimakkaaseen kevätaurinkoon, mutta hätäisenä vippasin puun pihalle ja jätin sinne. Aurinko poltti lehdet ja puu oli niin säälittävän näköinen, että luovuin siitä.

 

12 kk


Avocadon kasvun seuraaminen oli mukavaa, mutta nyt halusin kokeilla jotain muuta. Monia eri hedelmiä voi kasvattaa itse siemenistä, esimerkiksi mangoa, papaijaa, karambolaa ja sitruunaa. Pidän sitruunasta, joten päätin kokeilla sitä. Ehkä saan hetken päästä sitruunat omasta puusta😅.

Valitsin luomusitruunan ja otin siitä talteen neljä siementä. Pesin siemenet hyvin. Se oli hivenen haastavaa, kun siemenet olivat niin pieniä että eivät tahtoneet pysyä sormissa pesun aikana. Kostutin talouspaperin palan ja käärin siemenet siihen. Kostean paperin laitoin pieneen muovipussiin ja pussin viikoksi jääkaappiin. Kylmäkäsittely auttaa itämisessä.Viikon kuluttua istutin siemenet kukkaruukkuun, noin sentin syvyyteen multaan. Ruukun päälle laitoin muovikelmun, johon pistelin muutaman reiän. Ruukun laitoin lämpimään paikkaan valoisalle ikkunalle. Ja taas alkoi odottelu. Multa täytyy muistaa pitää kosteana. Odottelua riitti monta viikkoa, mutta sieltä nousi pienet vihreät alut, ensin yksi ja hetken päästä niitä oli jo neljä. Kaikki siemenet lähtivät kasvuun! 

Nyt tarvitaan lisää tilaa, joten harvensin kolme alkua ja jätin terhakkaimman ruukkuun. Tuossa työpöydän vieressä sen kasvua on kiva seurata.

 


Innostuin kasvatushommista niin paljon, että päätin kokeilla myös parin viime vuoden terassihittiä eli popcornin kasvatusta. Siitä pitäisi helposti saada näyttävän näköisiä ruukkukasveja terassille. 

Samalla kun ostin kesäkukkia, hain kaupasta pussillisen ihan tavallisia popcornin jyviä. Laitoin isoon ruukkuun multaa ja ripottelin pinnalle reilusti jyviä. Lopuksi multaa päälle ja vettä. Näiden pitäisi itää nopeasti ja muutaman viikon päästä terassilla olisi kauniit tuuheat istutukset. Ei muuta kuin kasvun ihmettä taas odottelemaan.

Seuraavana päivänä, kun tulin töistä kotiin, takapihalla odotteli nälkäinen ruokavieras… oli sen verran kyllästynyt odottamaan, että oli ihan oma-aloitteisesti aloittanut syömingit kukkapenkissä.No, eipä siinä kauaa mennyt - myöhemmin illalla popcornit oli syöty viimeistä jyvää myöden. Kesäkukat olivat onneksi tallella - jokaisesta ruukusta oli hiukan kaivettu, ilmeisesti leffaevästä olisi haluttu vähän lisää. Pahoittelen, ei löydy meidän pihalta enää😠. Luovutin ja istutin tilalle yrttejä - ne maistuvat vain meille😊.

 

 
Paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten. 
Toiseksi paras aika on nyt.
                      -kiinalainen sananlasku

 

Iloisia kesähetkiä!

Marjukka


 Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig