Saunassa pitää olla saunatonttu

 Saunominen on suomalaiselle pyhää - siihen liittyy monenlaisia uskomuksia ja tapoja. Omat varhaisimmat saunamuistoni liittyvät saunomiseen isovanhempieni luona Rantasalmella. 

 



Sauna oli rakennettu sodan jälkeen evakkoperheen ensimmäisenä rakennuksena. Varsinaisen kodin valmistumista odotellessa koko iso perhe asui saunassa. Myöhemmin sauna pääsi oikeaan tehtäväänsä.

Sauna oli tietenkin puulämmitteinen ja vesi kannettiin kaivosta. Muistoni liittyvät saunomiseen mummoni kanssa kahdestaan. Saunassa mummo kertoi minulle elämästään pienenä tyttönä ja kaikenlaista elämänmenosta. Välillä käytiin pulahtamassa vieressä olleessa Rajajoessa. Sen nimi oli joki, mutta se oli niin pieni ja matala, että pieni tyttö pystyi juuri ja juuri kastautumaan. Oi niitä aikoja❤️.



En muista, että siellä tai meillä kotonakaan olisi koskaan ollut koristeena saunatonttua, joten mitään perinnettä minulla ei saunatonttuihin liity. Pitkän aikaa olen sellaisen kuitenkin halunnut. 

Perimätiedon mukaan saunatonttu on saunan suojelija. Saunatonttu istuu alimman seinähirren alla ja tarkkailee saunojia. Saunatonttu myös ohjaa saunojien käytöstä - saunassa ei ole sopivaa möykätä ja riehua. Eli ihan tarpeellinen kaveri joka saunaan😄.

Idean saunatonttuun sain Meillä kotona-sivustolta. Ohjeen hattu on neulottu. Minä tein sen tietysti virkaten.



Tarvikkeet:

kaksi kiveä
ohutta tervattua juuttinarua 
liimaa nenäkiven liimaamiseen
virkkuukoukku nro 5

Ohje:

Valitsin kaksi vähän isompaa kiveä:

isompi; korkeus 13 cm, ympärysmitta 30 cm
pienempi: korkeus 11 cm, ympärysmitta 25 cm
nenät 3,5 cm leveä ja 3 cm leveä

Liimaa nenät kiviin vähän keskitasoa alemmas. 

Virkkaa 5 ketjusilmukkaa. 

Tee 2 pylvästä kolmanteen ketjusilmukkaan. 

Käännä työ ja virkkaa 2 ketjusilmukkaa, tee pylväs samaan silmukkaan, pylväs ja 2 pylvästä viimeiseen silmukkaan. Sulje kerros piilosilmukalla ympyräksi.

Virkkaa 2 ketjusilmukkaa ja pylväs samaan silmukkaan, virkkaa 4 pylvästä (eli kerrokselle tulee yksi lisäys), sulje piilosilmukalla.

Virkkaa 2 ketjusilmukkaa (kjs) ja 5 pylvästä (p). Sulje piilosilmukalla (ps).

Virkkaa kuten edellinen kerros. 

Isompi tonttu: virkkaa vielä kerran edellinen kerros.

Aloitetaan lisäykset; virkkaa 2 kjs ja p samaan silmukkaan, p, 2p, p, 2p, jne kerros loppuun. Sulje ps:lla.

Jatka virkkaamalla kerrokset kuten edellinen kerros eli lisäys joka toiseen silmukkaan. Kun hatun leveys on sopiva, jatka virkkaamalla 2 kerrosta kiinteitä silmukoita. 

Virkkaa vielä yksi kerros kiinteillä silmukoilla. Tee muutama lisäys (tein kolme) kerroksen aikana, niin hatun reuna taittuu vähän ulospäin. 

Päättele langat hatun sisään.



 

Pari vinkkiä:

Lanka on hankalaa virkata, koska se on melko tahmeaa. Jos joku lisäys jää tekemättä tai jollekin kerrokselle tulee joku ylimääräinen silmukka, anna olla - ei ole niin tarkkaa. Tätä työtä ei ole kiva purkaa. Kannattaa myös sovittaa hattua aina välillä ja tarpeen mukaan lisäillä silmukoita. Kivet kun eivät ole saman mallisia.
Käytin Lappajärven Värjäämön ohutta tervattua juuttinarua. Yksi kerä riitti mukavasti näihin kahteen tonttuun. 

Huomioithan kiviä etsiessäsi jokamiehen oikeudet:
Maa-aineksia kuten kiveä ei saa ottaa toisen maalta ja vedestä. Vähäisessä määrin voi ottaa kiviä, jos siitä ei ole vähäistä suurempaa haittaa. Toisen maata ei saa kaivaa. Lähde: Ympäristö.fi.
 
 
Iloisia saunahetkiä saunatontun kanssa!





 

3 kommenttia

  1. Hatun aloitus ei vaan onnistu. Olen yrittänyt useamman kerran eikä tule mitään. Saisiko tähän hiukan apuja ? Kiitos !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, yritän selventää: aloita tekemällä kolme ketjusilmukkaa + 2 ketjusilmukkaa (=pylväs), tee samaan kolmanteen ketjusilmukkaan kaksi pylvästä. Eli sinulla on nyt kolme ketjusilmukkaa ja päällä kolme pylvästä. Käännä työ ja virkkaa ensimmäiseen pylvääseen 2 ketjusilmukkaa (=pylväs) ja pylväs, seuraavaan pylvääseen yksi pylväs ja reunimmaiseen pylvääseen (=2 kjs) virkkaa kaksi pylvästä samaan. Nyt työssä on 5 pylvästä (2 kjs+4 p). Sulje piilosilmukalla ympyräksi. Saitko kiinni? Jos haluat lisäohjeita, laita minulle sähköpostia marjukka@virkkauskoukussa.fi.
      virkkausterveisin Marjukka

      Poista
    2. Kiitos, yritän uudelleen !

      Poista

Professional Blog Designs by pipdig