Virkkaa kiva arkilaukku

 Pienelle ryhdikäälle arkilaukulle on aina käyttöä - sellaiselle, jonka voi napata mukaan oli päällä sitten farkut, kesämekko tai verskat. Laukkua varten tarvitset:

ohuehkoa ontelokudetta
palan vähän tukevampaa nahkaa (n. 18x9 cm)
8 ruuviniittiä (tai sisarniittejä)
kääntölukon
2 lukkohakaa
2 D-rengasta
nahkahihnaa n. 2 m (tai polypropeenihihnaa)

Virkkaa ontelokuteesta virkkuukoukulla nro 7 ketjusilmukoita 38 kappaletta. Sulje piilosilmukalla ympyräksi. Virkkaa kerros kiinteitä silmukoita. Jatka virkkaamalla spiraalina kiintosilmukoita niin, että teet kiinteän silmukan edellisen kerroksen kiinteän silmukan keskelle. Jatka kunnes korkeus on 19 cm tai mieleisesi. Päättele lanka. Ompele yläreuna kiinni (kts. kuva). Yläreunasta tulee laukun pohja.Tee seuraavaksi läppä. Tarvitset noin 18 x 9 cm kokoisen palan mielellään vähän tukevampaa nahkaa. 

Minä tilasin ison pussillisen kotimaisen laukkutehtaan edullisia ylijäämänahkapaloja. Nahka on vastuullisesti tuotettua ja laadukasta. Ylijäämänahkapaloja saa useasta paikasta. Pussin sisältö on yleensä yllätys. Tilaamassani jämäpussissa oli pääasiassa mustia nahkapaloja - eri kokoisia ja mallisia. Palat eivät kuitenkaan ole ihan silppua, joten niitä pystyy käyttämään monenlaisiin käsitöihin ja askarteluihin.

Leikkaa nahasta pala, joka on 18 cm leveä ja noin 9 cm korkea. Pyöristä toisen reunan kulmat ja tee toiseen pitkään reunaan reiät reikäpihdeillä noin sentin välein.

Kääntölukkoa varten tee reiät ruuveja varten ja aukko keskikohtaa varten. Reiät tein reikäpihdeillä, aukko oli vähän hankalampi - nirhaisin reiän mattoveitsellä. Kovin siisti siitä ei tullut, mutta se jää onneksi lukkopesän sisään piiloon. Kiinnitä kääntölukon pesä.  Ompele läppä paikalleen ja kiinnitä kääntölukon lukko-osa laukun etureunaan sopivaan kohtaan.Tee vielä sangat. Leikkaa nahkahihnasta reilun 10 cm palat, taita ne kahtia ja kiinnitä ruuviniiteillä laukun kumpaankin reunaan. Minä kiinnitin laukkuun 2 ruuviniittiä ja yhden vielä yläreunaan, johon pujotin D-renkaan. 

Mittaa nahkahihnasta sopiva pätkä ja kiinnitä kumpaankin päähän lukkohaat. Sopiva hihnan kokonaispituus on noin 120 cm, jos haluat pitää laukkua ristiin olan yli. Jos haluat käyttää laukkua välillä ristiin olan yli ja välillä toisella olkapäällä roikkuen, kannattaa hihnaan laittaa väliin solki.

Hihnan leveys on makuasia - mitä leveämpi hihna, sitä arkisempi look. Tässä hihna on 1,4 cm leveä. 

Vinkki:
Nahkahihna on melko hintavaa ja yhtenäistä saumatonta hihnaa, joka on yli 120 cm pitkä, on vaikea löytää. Suosittelenkin tekemään hihnan tai pari. Kun teet uusia laukkuja, voit käyttää samoja hihnoja eri laukkujen kanssa. Laukkuun vain d-lenkit tms. reunaan ja hihnojen päihin karabiinihaat. Voit myös käyttää jonkun vanhan nahkalaukun hihnaa tai ostaa kokonaan uuden valmiin. Laadukas nahka kestää vuosia.
Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig