Huovutettu pussukka ja pohdintoja langan huopumisesta

 Voi jukra, syyskuu, menipä kesä nopeasti - tervetuloa syksy! Viilenevät kelit saavat ajatukset kääntymään pehmeisiin villalankoihin. Nyt lienee sopiva hetki aloittaa huovutushommat? 

Minulla on vähän erikoisen malliset silmälasit ja niihin on vaikea löytää sopivaa silmälasikoteloa. Vanha ei pysy enää kiinni, joten tarvitsin uuden. Virkkasin kesällä kotelon, mutta kaipaan hiukan tukevampaa. 

Näin ihanaa paksua villalankaa - Viking Garn Naturgarn, jossa värit liukuvat. Ihan pakko ostaa! Mietin mitä siitä tekisin, laukun? Ehkä vähän turhan kirjava, ja sitten muistin että tarvitsen sen silmälasikotelon.Lanka on paksua yksisäikeistä 100 % villaa. Se sopii hyvin huovutukseen. Värit suorastaan iloittelevat langassa, niin upeita ne ovat. 

Minulla oli 11 cm leveä kukkarokehys ja kaksi kerää lankaa, joista toinen kirjava ja toinen oliivinvihreä. Aloitin kirjavalla langalla virkkuukoukulla nro 7. Virkkasin ketjusilmukoista ympyrän ja jatkoin kiinteitä silmukoita spiraalina. Kukkarokehyksen leveys on 11 cm, kerroin sen kahdella ja lisäsin huopumisvaraa 30 %.  Samoin varasin pituuteen saman 30 % huopumisvaraa. Pussukan yläosan virkkasin kahdessa osassa ja kavensin muutaman kerran reunoissa, kun kukkarokehys on kaareva. Ompelin alareunan kiinni ja pussukka oli valmis pesukoneeseen. Pesukonehuovutuksesta voit lukea lisää täältä. 

Huovutuksen jälkeen muotoilin kukkaroa ja ompelin sen kukkarokehykseen kiinni vielä kun pussukka oli kostea. Sitä oli helpompi vähän samalla muotoilla sopivaksi. Pussukasta tuli oikein hyvä ja melko paksu. Se on sopivan kokoinen myös kännykälle. Talvella se soveltuu hyvin kännykkäkoteloksi, kun kylmä vie tehoja puhelimen akusta. Tämä pussukka kyllä lämmittää.Tykkään lopputuloksesta, lanka on ihanan tuntuista ja värit ovat mehukkaita, varsinkin tuo pussukan yläreunassa oleva oliivinvihreä on minusta tosi kaunis väri. Tästä langasta tulisi varmasti ihana paksu kaulahuivi.

Jäin pohtimaan eri lankoja ja sitä miten eri tavalla ne huopuvat. Alla olevassa kuvassa on virkattuna ja huovutettuna kolmea eri lankaa. Kaikki ovat 100% villaa, mutta lopputulos on ihan eri näköistä.

Oikealla ensimmäinen on tämä yllä oleva Naturngarn. Lanka on yksisäikeinen. 50 g - 50 m. Seuraava on Filcolana Naturngarn, myös yksisäikeinen. 100 g - 100 m. Ja viimeisenä on Sandnes Garn Fritidsgarn, joka on kaksisäikeistä. 50 g - 70 m. 

Eivätkö näytäkin tosi erilaisilta? Kun huovuttaa pesukoneessa virkkaustöitä, ei ole mitenkään hölmö ajatus tehdä ensin mallitilkku… minä olen vaan niin hättäinen, että ei tule tehtyä. Lopputulos onkin välillä melkoinen yllätys😅. 
 
Pidän tosi paljon huovutetun villan ulkonäöstä. Langasta tulee jotenkin kivan utuinen kun värit hiukan liukenevat reunoista. Tuo keskimmäinen Filcolana Naturngarn on lempilankani huovutukseen, valitettavasti sitä ei tahdo oikein saada enää mistään. Langasta tulee huovutettuna kivan nypyllinen ja silmukat häviävät melkein kokonaan. Lopputulos on melko kangasmainen, ei niin karvainen kuin monet muut langat.

Jatkan kokeiluja virkaten ja huovuttaen -  syksyn kuluessa luvassa lisää ohjeita mm. näistä langoista.
Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig