Virkkuukoukut syrjään - nyt betoniaskarrellaan

 Betonin rouheus viehättää minua. Sitä käytetään nykyisin monessa paikassa, askartelun lisäksi myös sisustuksessa.

Aloitin betoniaskartelun tekemällä kerrosvadin. Olen halunnut kerrosvatia jo kauan, mutta sopivaa ei ole kävellyt vastaan. Sitten näin väliosat tee-se-itse-kerrosvatiin. WAU! Ensin ajattelin tehdä kerrosvadin vanhoista alpakkalautasista, mutta sitten löysin muotit kerrosvadin lautasten valamiseen. Lautasten keskelle tarvitaan reiät väliosien kiinnittämistä varten. Vaihtoehtona on joko laittaa keskelle joku tappi valuvaiheessa tai porata valmiiseen lautaseen reiät. Poraaminen kuulosti hankalalta - niin luulin🙄. Laitoin lautasen keskelle pienet noin 0,5 cm halkaisijaltaan olevat muoviputkenpätkät ja teippasin ne kiinni.

 


 

Seuraavaksi sekoitin betonin ja kaadoin sitä lautasmuotteihin ja yritin levittää massan tasaiseksi. Se olikin hankalaa… teipit olivat koko ajan tiellä ja massakin taisi olla vähän turhan paksua. Tässä vaiheessa ei näyttänyt kovin hyvältä. Sain kuitenkin betonin lautasille, mutta hivenen jännitti että tuleeko tästä mitään… vielä kaksi tuntia odottelua ja muotit voisi irrottaa.

 

 

En saanut muotteja ehjänä irti, vaikka olin ohjeen mukaan öljynnyt muotit ennen betonin laittamista. Toivotaan, että tämä kuitenkin onnistuu! Lautaset olivat alapuolelta tosi kivan näköiset, mutta päällipuoli oli tosi röpöllinen ja suorastaan ruma. Luin uudelleen ohjeet ja siellä oli, että tässä vaiheessa voisi hiekkapaperilla hioa lautasia. Hiekkapaperi esiin ja ulos hommiin! Hinkkasin tosissani ja kyllähän ne silenivät jonkin verran. Suurin lautasista meni valitettavasti rikki innokkaassa käsittelyssäni, mutta kaksi pienintä säilyivät ehjänä.

Seuraavana päivänä kokosin lautasista kerrosvadin ja siitähän tuli söpö. Tämmöisenä pienempänä sille on helpompi löytää kaapista tilaa. Pinta on "pölyävä", joten jokin pinnoitus tai lakkaus sille pitää vielä tehdä, mutta muuten tästä tuli oikein kiva. 

Löysin netistä ohjeita käsittelyyn ja yksi vaihtoehto oli mehiläisvahalla käsittely. Sitä minulta löytyy työpöytä-projektin jäljiltä, joten kokeilin sitä ja ihan hyvä tuli. Pinta tummui aavistuksen, mutta ero on pieni.
Askartelubetoni ei saa minua vielä hyppimään riemusta, mutta Pinterestissä erilaisia betoniaskarteluja selaillessani olen törmännyt myös korubetoniin. Betonista tehdyt korut ovat ihanan rouheita ja kun niitä koristelee kiiltävillä maaleilla ja koristehippusilla, niistä tulee tosi makeita. Betonin rouheus yhdistettynä kiiltävään materiaaliin on kiehtova. Viimeinen sysäys minulle oli, kun näin  Madam B.C:n blogissa tosi kivat betoninappikorvikset. Suosittelen muutenkin seuraamaan blogia, siellä on paljon kivoja juttuja. 

Eihän siinä muu auttanut kuin hankkia korubetonia ja muotteja, ja lähteä kokeilemaan…
Korubetoni on samantapaista kuin askartelubetoni, mutta hienompaa ja kevyempää. Betoni sekoitetaan veteen, kaadetaan silikonimuotteihin ja annetaan kuivua 12 tuntia. Sekoitin betonin muovisessa kertakäyttömukissa pienellä puutikulla, jotta tarvikkeita ei tarvinnut pestä käytön jälkeen. Betonia ei kannata päästää viemäriin.

Kun betoni on muotissa, kannattaa muottia vähän kopauttaa, jotta ilmakuplat lähtevät. Sitten vaan odotetaan, että betoni kuivaa. Käyttämällä valmiita korumuotteja saa koruja, joissa on reikä ripustusnarua tai -ketjua varten valmiina. Ohjeissa lukee, että muottiin kannattaa sivellä öljyä, jotta muotti irtoaa helpommin. Tein aluksi niin, mutta vaikka myöhemmin en öljyä laittanut, niin muotit irtosivat ihan hyvin. Korujen valaminen on sotkuista, mutta yllättävän helppoa. Kuvassa näkyvillä mustilla muoteilla tuli onnistuneita koruja, eikä yksikään mennyt pilalle. Lisäksi minulla on silikonimuotti, jossa on useampi pienempi muotti samassa levyssä.Kun korut ovat kuivaneet, niitä voi tarvittaessa vähän hioa hiekkapaperilla, ettei reunoihin jää teräviä kohtia. Sitten mieleiset koristelut, ripustusnaru tai -ketju paikalleen ja korut ovat valmiit. Minä käytin koristeluun hopean väristä glitterimaalia, mokan väristä metallimaalia ja saman värisiä liimattavia koristehippuja. Maalasin vain osan korusta, jotta ihanan rouhea betoni jää myös näkyviin. Kiiltävä maali ja rouhea betoni on kivan ristiriitainen yhdistelmä. Osassa laitoin koristehippuja ensin muotin pohjalle ja kaadoin betonin siihen päälle. Käytin koristelussa myös pieniä metalliriipuksia. Koristeluun voi käyttää melkein mitä vaan; lyöntimetallia, painaa helmiä tms. kosteaan betoniin jne. Yksilöllisen korun saa myös lyömällä meistin kanssa metallilaattaan nimikirjaimen ja liittämällä sen betoniriipukseen. Ripustukseen käytin mustaa vahattua puuvillanarua, ohutta nahkanarua tai metalliketjua.

Minä tykkään näistä betonikoruista tosi paljon, entä sinä?

 

ps. Koruja syntyi niin paljon, että jos haluat betonikorun, etkä halua tehdä sitä itse, kurkkaa tänne.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig