Piristä kattausta servettirenkailla - neljä virkkausohjetta

 Sain ehdotuksen suunnitella virkatut servettirenkaat. 

Tykkään kattaa kauniisti. Suunnittelen usein jo kauan ennen juhlapyhiä minkälainen kattaus meille tulee. Rekvisiitta voi olla melkein mitä tahansa, meillä on erinäisiä vanhoja lautoja ja jopa tiiliä välillä pöydällä. Virkattuja servettirenkaita meillä ei vielä ollutkaan, joten innostuin tästä haasteesta. 

 

 Narsissi


 

Ensimmäinen servettirengas on lähestyvän pääsiäisen innoittamana narsissilla koristeltu. Lankana Schachenmayr Catania ja virkkuukoukku nro 2,5. Narsissin ohje löytyy täältä.

Rengas: virkkaa 9 ketjusilmukkaa, aloita seuraava kerros toisesta ketjusilmukasta ja virkkaa 8 kiinteää silmukkaa, käännä ja virkkaa ketjusilmukka ja 8 kiinteää silmukkaa. Jatka kunnes korkeus on 12 cm. Ompele kaistale renkaaksi ja saumakohdan päälle narsissi.

 


Kukkapitsi

 


 

Toinen servettirengas on kukkapitsi valkoisesta Esito virkkuulangasta ja tässäkin virkkuukoukkuna on nro 2,5. Ohje on mukaeltu hattarahuivin ohjeesta:

Ihmesilmukka

3 kjs, *pylväs, kjs*, toista vielä 10 kertaa ja sulje kerros piilosilmukalla (yhteensä 12 pylvästä)

3 kjs, virkkaa 3 pylvästä yhteen, 3 kjs, virkkaa seuraavaan edellisen kerroksen ketjusilmukkaan 4 pylvästä yhteen, 3 kjs, jatka kerros loppuun ja sulje kerros piilosilmukalla.

Neljä pylvästä virkataan yhteen näin; tee neljä pylvästä niin, että jätät viimeisen langanvedon aina tekemättä, jolloin sinulla on virkkuukoukulla 5 lankaa. Vedä lopuksi lanka kaikista niistä läpi.

Siirry piilosilmukalla ketjusilmukkaketjuun. Virkkaa ketjuun kiinteä silmukka, 4 kjs, kiinteä silmukka seuraavaan ketjusilmukkaketjuun, 4 kjs:aa, kiinteä silmukka seuraavaan ketjuun, 6 ketjusilmukkaa. Jatka kerros loppuun. Seuraava kerros; virkkaa 4 ks:aa kahteen seuraavaan ketjusilmukkaketjuun. Seuraavaan ketjuun (jossa on 6 ketjusilmukkaa) virkkaa 3 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa ja 3 pylvästä. Jatka näin kierros loppuun. Nyt sinulla on valmis pitsineliö.

Tee vielä toinen samanlainen pitsineliö ja ompele ne yhteen. 

 


 

 Juuttinaru

  

Seuraavaksi erittäin helppo ja vähän rouheampi rengas. Materiaalina on tavallinen juuttinaru. Testaa millä virkkuukoukulla saat mieleistäsi jälkeä, riippuu vähän langan paksuudesta. Minä käytin koukkua nro 10. Tee ketjusilmukoita n. 12 cm (minulla niitä oli 10). Sulje piilosilmukalla ympyräksi. Virkkaa kiinteitä silmukoita kolme kerrosta. Rengas on valmis.

 


 

Kissankello

 Neljäs servettirengas on kesäinen kissankello. Tämä rengas sopisi hyvin kesäsunnuntain brunssille. Lankana on Diamond Cotton 50 g Hjertegarn ja virkkuukoukku nro 2,5.

Ohje kissankelloon:

Tee ihmesilmukka ja virkkaa siihen 8 kiinteää silmukkaa. Päätä kerros piilosilmukalla (kuten muutkin kerrokset). Seuraavalla kerroksella tee 2 silmukkaa jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan. Komannella kerroksella virkkaa 3 kiinteää silmukkaa ja tee neljänteen lisäys. Jatka näin kerros loppuun. Virkkaa sitten kolme kerrosta kiinteitä silmukoita ilman lisäyksiä.

Seuraavalla kerroksella kavenna 4 silmukkaa kerroksen aikana eli virkkaa 3 silmukkaa ja kaksi seuraavaa yhteen. Kauniin kavennuksen saat, kun virkkaat kiinteän silmukan ilman viimeistä läpivientiä, teet saman seuraavaan silmukkaan, jolloin sinulla on 3 lankaa virkkuukoukulla. Nyt vedä lanka näiden kaikkien kolmen läpi.

Seuraavalla kerroksella tehdään terälehdet. Tee ketjusilmukka, seuraavaan silmukkaan kiinteä silmukka, puolipylväs, pylväs, pitkäpylväs (pylväs kahdella langankierrolla), pylväs, puolipylväs, kiinteä silmukka, hyppää yhden silmukan yli ja tee piilosilmukka seuraavaan. Virkkaa seuraavaan silmukkaan taas terälehti. Jatka näin kerros loppuun. Kissankellossa pitäisi olla 5 terälehteä.

Tee kaksi kissankelloa lisää.

Virkkaa rengasta varten  8 ketjusilmukkaa. Virkkaa ensimmäinen pylväs kolmanteen ketjusilmukkaan ja jatka kerros loppuun pylväillä. Aloita kerrokset aina kahdella ketjusilmukalla ja virkkaa pylväitä koko kerros. Kun korkeus on n. 12 cm, katkaise lanka. Ompele rengas kiinni ja ompele kissankellot sauman päälle. Valmista tuli!Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig