Virkattuja villasukkia - 5 ohjetta testissä

 Kirjoittelin marraskuussa tahoista, jotka kaipaavat hyväntekeväisyyskäsitöitä. Olenkin joulukuussa virkannut jokuset villasukat, niin hyväntekeväisyyteen kuin pukinkonttiinkin. Samalla olen testannut erilaisia virkattujen villasukkien ohjeita - toiveena löytää se lemppariohje. Olen valinnut ohjeet läheltä oman jalkani kokoa (39), jotta olen voinut testata myös sukan sopivuutta. Minulla on pahana tapana innostua ihanista langoista ja jos niihin ei heti löydy sopivaa ohjetta, ne jäävät kaappiin odottelemaan. Olen sukkia tehdessäni pyrkinyt käyttämään lankoja, joita minulla on jo ollut. Olenkin joutunut välillä vähän soveltamaan ohjeita, kun ohjeen lanka ja omani eivät ole ihan kohdanneet. Tämän olen yrittänyt ottaa huomioon ohjeita arvioidessani.


Sukat nro 1Lanka:   Novitan Seitsemän veljestä, 80% villaa 20% polyamidi, luonnonvalkoinen, 2 kerää
Koukku: 5

Sukat ovat paksut, ehkä enemmän tossut kuin varsinaiset villasukat. Ohjeesta poiketen tein pohjan samalla tavalla etukohopylväillä kuin etuosankin (ohjeessa mainittu myös tämä vaihtoehto). Sivuilta löytyy ohje myös isompaan miesten kokoon (43). Sillä ohjeella olen aiemmin tehnyt sukat isänpäivälahjaksi

Näistä tuli oikein kivat ja nätit - tykkään kohopylväiden tekemästä raidoituksesta. Näistä tuli minulle vähän isot, mutta johtuu käsialastani - yhtä kokoa pienemmällä koukulla olisi koko ollut sopiva. Ohje on helppo (kunhan osaa kohopylvään). Suosittelen näitä sukkia vilukissalle.

Lyhytvartisiin sukkiin riittää yksi kerä, minulla meni näihin vähän toista kerää.


Sukat nro 2

Lanka:   Scheepjes Stone Washed, 78% puuvillaa, 22% akryyliä, väri black onyx, 2 kerää
Koukku: 3,5

Näiden sukkien ohje on englanniksi. Olen virkannut jonkin verran englanninkielisistä ohjeista, mutta näiden sukkien kanssa minulla meni pari kertaa homma solmuun - taisin katsoa liian jännää ohjelmaa samalla telkkarista... Purkamalla ja ohjetta tarkasti lukien siitä selvisi. Sukat istuivat hyvin jalkaan. Tykkäsin näistä. Lankana tällä kertaa ihanan pehmeä puuvillasekoitelanka. 


Sukat nro 3

Lanka:   Hjertegarn Armonia, 75% villaa, 25% nylon, väri tumma metsänvihreä, 3 kerää
Koukku: 3,5

Kaapistani löytyi kaunista vihreää melko ohutta villasekoitelankaa. Langan olen alun alkaen hankkinut huiviin kakkoslangaksi kid mohairin kanssa, mutta teinkin huivin pelkästä kid mohairista. Kaunis ja ihanan pehmeä lanka - tästä tehdyt sukat voisi hyvin vetäistä paljaaseenkin jalkaan eikä taatusti kutita. Lanka oli kuitenkin niin ohutta, että päätin kokeilla sitä näihin sukkiin kaksinkertaisena. Sukista tuli muuten tosi kivat, mutta varren resori on liian löysä. Vika oli ihan oma - minulla oli eri lanka kuin ohjeessa, joten laskuvirhe silmukoiden kanssa. Nämä näyttävät eniten tavallisilta villasukilta.


Sukat nro 4Ohje:      Dropsin Blue Thunder
Lanka:   Hjertegarn Armonia, 75% villaa, 25% nylon, väri tumma metsänvihreä, 3 kerää
Koukku: 3,5

Nämä sukat virkkasin samalla langalla kuin edelliset, mutta yksinkertaisella langalla. Ohje oli helppo ja lopputuloksena sievät pitsisukat. Näissäkin varsi jäi hivenen löysäksi. Dropsin sivuilta löytyy enemmänkin sukkaohjeita.


Sukat nro 5
Lanka:   Hjertegarn Armonia, 75% villaa, 25% nylon, väri tumma metsänvihreä, 2 kerää
Koukku: 3,5

Tämä ohje oli minulle entuudestaan tuttu. Nyt testasin ohjetta selkeästi ohuemmalla langalla - samalla, jolla virkkasin kahdet edelliset sukat. Tämä ohje toimii! Ohje on selkeä ja sitä on myös tosi helppo muokata, niin langan kuin jalan koonkin mukaan. Ohjeessa silmukat virkataan takareunaan, minä virkkasin tällä kertaa kiinteät silmukat normaalisti. Sukista tuli nätit ja ne istuvat jalkaan tosi hyvin.

Kun aloitin etsimään virkattujen sukkien ohjetta, tuntui että eihän niitä ole. Sitkeän etsinnän jälkeen ohjeita löytyi kuitenkin useita myös näiden lisäksi. Tykkäsin ohjeista, jotka aloitettiin sukan kärjestä. Jotenkin tuntuu, että niiden ”säätäminen” työn edetessä on helpompaa. Kantapää on haastava ja näistä ohjeista suosikikseni nousi Novitan varrettomien sukkien kantapää. Käytännössä samanlainen kantapää oli myös sukissa numero 2. Varren resorina suosikkini on kohopylväillä tehty resori. Ulkonäkö muistuttaa eniten neulottua resoria ja toisaalta sukka pysyy sen ansiosta myös hyvin jalanmyötäisenä. Tykkään muutenkin kohopylväistä ja siksi sukat nro 1 viehättävät ulkonäöllään. Ihanat sukat voisi tulla yhdistämällä nämä mun lemppariominaisuudet - ohuesta langasta kohopylväillä virkatut sukat, joihin tulisi Novitan sukkien kantapää… ehkä sellaisia täytyy joskus kokeilla.


Villasukkaterveisin

4 kommenttia

 1. Onpa kivan mallisia! En ole koskaan virkannut sukkia. Tästä postauksesta sain kivan inspiksen - täytyy kokeilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjukka/VirkkausKoukussa5. tammikuuta 2024 klo 7.48

   Virkatuista sukista tuli kivoja. Ja kun virkkasi useammat sukat oli kivaa vaihtelua kokeilla eri ohjeita.

   Poista
 2. Voisiko tuon englanninkielisen ohjeen saada käännettynä suomeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjukka/VirkkausKoukussa26. tammikuuta 2024 klo 7.14

   Hei, tekijänoikeuksien takia en voi julkaista tai kääntää toisten tekemiä ohjeita ilman lupaa, voin ainoastaan jakaa linkin alkuperäiseen ohjeeseen.

   Poista

Professional Blog Designs by pipdig