Kaunista kotiin - virkattu matto

 Vanhassa kodissamme oli kodinhoitohuoneessa iloinen oranssi matto. Tänne uuteen kotiin halusin jotain vähän hillitympää. Kodinhoitohuoneesta on kulku keittiöön, vaatehuoneeseen, tekniseen tilaan ja kylpyhuoneeseen, niin ja uloskin vielä. Eli aikamoinen risteys. Muutettuamme ajattelin, että mattoa ei tarvita ollenkaan, vain pieni kynnysmatto ulko-oven edessä. Mutta muutaman viikon asumisen jälkeen totesimme, että kylpyhuoneen oven edessä olisi kiva olla matto kun tulee suihkusta märin jaloin.Kylpyhuone on kodinhoitohuoneen pahimmassa risteyskohdassa eli kulmassa, jossa on kolme ovea. Matto ei voisi olla kovin paksu, jotta matto ei ole kerällä, kun ovia auotaan ja suljetaan. Meillä oli aiemmin ontelokuteesta virkattuja mattoja parikin kappaletta. Nyt ajattelin kokeilla jotain muuta. Minulla oli pari vyyhtiä harmaata pellavanarua. Kun kodinhoitohuoneeseen oli valittu harmaat mattalaatat, niin hivenen kiiltävä pellava voisi olla kaunis mattona. En löytänyt ohjetta mattoon, joka olisi tehty pellavasta.  Valmismattoja löysin ja niitä kehuttiin helppohoitoisiksi ja kestäviksi.  Pellava on vahva materiaali ja sitä suositellaan myös saunatekstiilien materiaaliksi, joten kuvittelisin sen olevan hyvä myös tähän tarkoitukseen.

 


Koska valmista ohjetta ei löytynyt, piti lähteä kokeilemaan. Maton virkkauksen aloitin jo rakennusaikana syystalvella. Useamman virkkaus-purku-virkkaus session jälkeen matonteko jäi tauolle. Matto ei vaan ottanut syntyäkseen. Muuttovaiheessa minulla oli kahden vyyhdin kokoinen tekele eikä hajuakaan mitä siitä tulisi tai tulisiko mitään. Kun aloimme mattoa oikeasti kaivata, tilasin lisää lankaa, kaivoin tekeleen esiin ja jatkoin. Siitä se sitten syntyi - tekemällä.  Lopun kuviokin löytyi parin kokeilun jälkeen ja täytyy sanoa, että olen todella tyytyväinen lopputulokseen.

 

 

Pellavanaru on 100 % pellavaa. Se on Latviasta ja värjätään Lappajärven Värjäämöllä. Narussa on kaunis kiilto ja siksi halusin mattoon yksinkertaisen mallin - kaunis materiaali saa olla pääosassa. Matto on 128 cm halkaisijaltaan ja siihen meni melkein neljä vyyhtiä narua.

Ohje:

Aloita virkkaamalla virkkuukoukulla nro 7 ihmesilmukkaan 6 kiinteää silmukkaa. Jatka virkkaamista spiraalina kiinteillä silmukoilla. Merkitse kerroksen alkamiskohta ja siirrä merkkiä työn edetessä. Joka kerroksella tulee 6 lisäystä. Eli toinen kerros virkataan tekemällä jokaiseen silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa (12 s), seuraavalla kerroksella lisäys joka toiseen silmukkaan (18 s), sitä seuraavalla joka kolmanteen (24 s) jne. Työn edetessä laita matto lattialle ja tarkista, että matosta tulee tasainen. Jos reuna vetää, lisää silmukoita, jos taas reuna kupruilee, jätä lisäyksiä pois ja virkkaa väliin kerros/kerroksia ilman lisäyksiä. 

Minä tein ensin kaikki lisäykset samassa kohdassa. Mattoon muodostui selkeät kulmat lisäysten kohdalle. Kun olin virkannut kaksi vyyhteä, aloin tehdä lisäykset eri kohtiin, jolloin kulmat pikkuhiljaa tasoittuivat. Matossa on silti selvästi kuusi kulmaa näkyvissä. Jos haluat matosta pyöreän, vaihda lisäyskohtaa koko työn ajan. 

Kun aloitin neljännen vyyhdin virkkaamisen, virkkasin kerroksen loppuun ja aloitin kuvion; kuvio muodostuu pylvään ja pallosilmukan yhdistelmästä. Virkkaa ensin pylväs ja tee sen jälkeen pallosilmukka pylvään ympäri eli ota lanka koukulle, vie koukku pylvään taakse pylvään edestä ja ota lanka koukulle, kierrä koukku takaisin ja ota lanka koukulle, vie koukku pylvään taakse ja ota lanka koukulle,  vie koukku takaisin pylvään eteen ja ota lanka koukulle, vedä lanka silmukoista läpi ja tee ketjusilmukka. Tee vielä kaksi ketjusilmukkaa. Hyppää kahden silmukan yli ja tee seuraavaan silmukkaan taas ”pylväspallosilmukka” ja kolme ketjusilmukkaa. Jatka kerros loppuun. Sulje kerros piilosilmukalla ensimmäiseen pylväspallosilmukkaan. Jos testaat mattoa nyt lattialle, niin reuna on liian suuri ja aaltoilee hiukan. Se korjaantuu seuraavalla kerroksella.

Virkkaa ketjusilmukkaketjuun 3 kiinteää silmukkaa, virkkaa kiinteä silmukka pylväspallosilmukan ympäri, tai ei kokonaan ympäri vaan reunoissa olevista reiistä (kts. kuva). Tee silmukka löysästi, jotta maton reuna ei ala kiristää liikaa.Jatka kerros loppuun. Tee tämä kerros melko löysiä silmukoita. Työ voi vetää ja kerros voi taittua sisäänpäin. Laita matto lattialle ja venyttele reuna ”auki”. Virkkaa vielä kerros piilosilmukoilla. Tarkista virkatessa, että piilosilmukat ovat tarpeeksi löysiä, jotta maton reuna pysyy tasaisena. Päättele lanka. Höyrytä matto nurjalta puolelta.

Pellava pölyää ja nukkaa varsinkin aluksi aika paljon. Vyyhdit kannattaa puistella ulkona ennen virkkaamista ja muutenkin varautua siihen, että pölyä tulee.
Jos minä jotain tästä työstä opin, niin sen että yksivärisen työn langat kannattaisi olla samasta värjäyserästä… kuten ehkä kuvista huomaat... Ensimmäinen vyyhti oli ollut minulla jo melko kauan ja ostin samaa lankaa lisää kahteen eri kertaan. Väri on sama, mutta kuitenkin eri. Virkatessa en sitä huomannut, valmiissa työssä kyllä. No, en kyllä pura - sen verran iso työ matossa oli. Saa luvan kelvata. Ainakin muistan jatkossa tarkistaa, että lanka on oikeasti saman väristä. Ja onneksi väriero näkyy paremmin kuvissa kuin luonnossa.
Leppoisaa pääsiäistä!


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig