Langan purkkivärjäys - miten onnistuin? Värjäsin viime kesänä puisia helmiä ja korunosia luonnonväreillä. Innostuin siitä tosi paljon. Halusin kokeilla myös langan värjäämistä. Villalangan keittäminen ei kuulosta minusta helpolta. Olen huovuttanut paljon villalankaa, joten tiedän miten helposti se huopuu. Päätin aloittaa värjäyskokeiluni kylmävärjäyksellä eli purkkivärjäyksellä. Siinä lämpö korvataan ajalla, joten mitään hätäisen hommaa se ei ole. Löysin selkeät ohjeet Taidon sivuilta. Tuumasta toimeen - tosi jännää!Tarvikkeet:

lasipurkki ja kansi
villalankaa (minulla Lankavan Villava-karstalankaa)
alunaa
sipulinkuoria

Aloitin keräämällä lasipurkkiin punasipulin kuoria. Minulla oli purkki astiakaapissa ja sinne keräsin punasipulin uloimmat kuoret ruuanvalmistukseen yhteydessä. Olin lukenut, että siitä saisi vihreää väriä ja sitä halusin. Langaksi valitsin Lankavan Villava-karstalangan, värisävy luonnonvalkoinen. Se on kolmesäikeinen kotimainen 100% villalanka. Kaikki vaikuttaa värjäystulokseen; lanka, langan pohjaväri, sipulinkuoret (minkälaisessa maassa sipulit ovat kasvaneet), käytettävä vesi, huoneen lämpötila, valo… 

Lanka oli valmiiksi vyyhdillä. Lisäsin muutaman pasmalangan, sillä olen erittäin taitava saamaan langan sekaisin ja solmumytyksi. Kun yritin viime kesänä värjätä helmistä punasipulinkuorilla vihreitä, niistä tuli ruskeita. Luulen, että kuoria oli liikaa. Nyt minulla oli 100 g lankaa, joten sipulinkuoria tarvittaisiin 40 g. Punnitsin sipulinkuoret keittiövaaalla - täsmälleen 40 g. Kastelin langan, laitoin purkin pohjalle vähän sipulinkuoria, seuraavaksi tungin lankavyyhdin pään purkkiin. Jatkoin lisäämällä sipulinkuoria ja lankaa vuoron perään. 
Sekoitin 10 g alunaa kuumaan veteen. Otin hanasta niin kuumaa kuin sieltä tuli. Kaadoin veden purkkiin ja lisäsin kuumaa vettä purkin täyteen. Kansi päälle, väliin pala leivinpaperia tiivisteeksi ja sitten alkoi odotus… neljä viikkoa. Minimiaika on kolme viikkoa, sillä vaikka lanka värjäytyisi nopeammin, värin kiinnittyminen kestää.
Purkin alle laitoin varmuuden vuoksi lasikipon. Luin, että purkissa voi alkaa käyminen ja kuohua saattaa tulla yli. Laitoin purkin kodinhoitohuoneeseen tason päälle. Huoneessa on pieni ikkuna, mutta suoraa auringonpaistetta ei ole. Aurinko tehostaisi värjäysprosessia, mutta en uskaltanut viedä isoa purkillista värjäyslientä auringon puolella oleviin huoneisiin - vihreä kuohu parkettilattialla ei ole oikein hyvä juttu...

Seuraavana aamuna riensin ensimmäiseksi katsomaan mitä purkissa on tapahtunut - väri on selvästi alkanut irrota sipulinkuorista - ja vihreää näkyvissä. Jippii, olen innoissani!


Purkki värjäystä seuraavana aamuna.


Viikko värjäyksestä.

 

Viikossa väri muuttui aika paljon, mutta toisen viikon aikana muutosta ei juurikaan ollut. Alan olla vähän huolissani purkin pohjalla olevasta langasta - vihreää väriä ei pohjalla näy, vaikka pohjalla on enemmän sipulinkuoria kuin päällä. Pitäisikö ”soppaa” hämmentää vähän? Päädyin kääntelemään purkkia muutaman kerran ylös ja alas, jotta liemi sekoittuisi.

 

Kaksi viikkoa


Kolme viikkoa


Ja vihdoin - neljä viikkoa ja purkki auki! Olin saanut neuvon, että jälkivärjäämällä voisi tulla kauniin vihreää. Joten kaadoin liemen ensin kattilaan talteen ja sitten otin langan esiin. Huuhdoin langan huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä ja nostin vyyhdin ulos kuivumaan. 

Lanka oli melko, no värikäs. Osittain vihreää, osittain keltavihreää - pääväri oli kuitenkin vihreä ja sitä tässä oltiin hakemassa. Väri on oikein kaunis, luonnollinen. Tosin minun makuuni hivenen liian kellertävä. Olen suunnitellut, että virkkaisin langasta huivin, joten liukuväri ei ole ollenkaan huono. Huiviin tarvitaan enemmän lankaa, joten minulla on kaksi vyyhteä vielä odottamassa värjäämistä.Innostuin värjäämisestä tosi paljon, laitoin heti toisen vyyhdin jälkiväriliemeen. Lisäsin purkkiin kuumaan veteen liotettua alunaa puolet alkuperäisestä määrästä (eli 5 g). Kansi kiinni ja neljän viikon päästä nähdään minkälaista väriä nyt tulee. Jos väriä ei tartu tarpeeksi, aina voi jatkaa värjäysaikaa tai värjätä uudelleen. Ja olen minä kerännyt sipulinkuoria jo lisää odottamaan, mutta koitan nyt malttaa ja katson ensin minkälainen väri tästä jälkivärjäyksestä tulee.

Purkkivärjääminen oli helppoa - tarvikkeita ei tarvita paljon ja homma oli yllättävän siistiä. Värin muuttumista oli hauska seurata ja lopputulos on, no yllätys, mutta myös hyvin erilainen kuin teolliset värit. Aion ehdottomasti jatkaa värjäämistä! Seuraavaksi voisin kokeilla avocadoa, sen kuorista ja siemenestä pitäisi tulla jotain vaaleanruskean ja vaaleanpunaisen väliltä. Tai sitten voisin kokeilla punasipulinkuoria ja harmaata lankaa tai naapurin kaivovettä - vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Värikästä kevättä!


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig