Huovutettu kukkalaukku

 Syksy on jo pitkällä - kesäkassit joutavat säilöön ja on aika vaihtaa talvilaukkuun. Virkkaamalla ja huovuttamalla saa kivoja laukkuja. Huovuttaminen tekee laukusta tukevan. Toisaalta huovuttaminen tekee laukkuun kivan pinnan ja jos käyttää värejä, niistä tulee kivan utuisia. Tämän talven ensimmäinen huovutettu laukkuni on koristeltu kukkasin. 

Tarvikkeet:
4 - 5 kerää huopuvaa 100% villalankaa 
1 kerä kolmea tehosteväriä huopuvaa villalankaa 
nahkahihnaa n. 120 cm

Työvälineet
Virkkuukoukku nro 7
Sakset
Parsinneula
Ompelulankaa
Reikäpihdit

Minä käytin lankana Sandnes Garnin Fritidsgarn-lankaa, mutta joku muukin 100% villalanka, joka huopuu, käy yhtä hyvin.
 
Laukun värit valitsin mukavan syksyisiksi. Pohjavärinä on perusmusta. Mustalla pohjalla muut värit tulevat kauniisti esiin ja musta on helppo yhdistää melkein mihin vain vaatteeseen. Tehosteväreiksi valikoituivat kurpitsa, tummanvihreä ja agave (harmaanvihreä).

Tällä ohjeella valmis laukku on 27 cm leveä, 27 cm korkea ja pohjan leveys on 9 cm. Pohja ja sivut virkataan kukkaneliöistä. Tämän kokoiseen laukkuun tarvitset 9 kukkaneliötä. Lisäksi tarvitset laukun sivuja varten kaksi yksiväristä kappaletta, joiden koko on ennen huovutusta 34 x 34 cm. Yhden kukkaneliön koko on 11 x 11 cm.

Kukkaneliö:
Aloita värillä 1 (okra) ja tee ihmesilmukka. Virkkaa ihmesilmukkaan 6 kiinteää silmukkaa ja tee väleihin ketjusilmukka. Sulje kerros piilosilmukalla. Katkaise ja päättele lanka. 

Vaihda väri 2 (tumma vihreä). Aloita mistä tahansa edellisen kerroksen ketjusilmukasta. Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkaan pylväs, ketjusilmukka, pylväs. Sulje kerros piilosilmukalla. Katkaise lanka ja päättele.

Vaihda väri 3 (agave). Virkkaa jokaiseen pylväiden välissä olevaan ketjusilmukkaan kolme pylvästä yhteen ja pylväsryhmien väliin kaksi ketjusilmukkaa. Korvaa ensimmäinen pylväs kahdella ketjusilmukalla. Sulje kerros piilosilmukalla, katkaise lanka ja päättele.

Vaihda väri 4 (musta). Aloita kerros jostain ketjusilmukasta. *Virkkaa kaksi kiinteää silmukkaa. Virkkaa seuraavan kolmen pylvään ryhmän ympäri kiinteä silmukka. Virkkaa seuraavaan kahden ketjusilmukan ketjuun puolipylväs ja pylväs. Virkkaa seuraavan kolmen pylvään ryhmän ympäri kaksoispylväs (kaksi langankiertoa), kolme ketjusilmukkaa, pitkäpylväs saman kolmen pylvään ympäri kuin edellinenkin pitkä pylväs. Virkkaa seuraaviin kahteen ketjusilmukkaan pylväs ja puolipylväs. Tee kiinteä silmukka seuraavan kolmen pylvään ryhmän ympäri.* 
Toista * *-väliä vielä kolme kertaa. Sulje kerros piilosilmukalla, katkaise ja päättele lanka. 

Kukkaneliö on nyt valmis. Tee vielä 8 samanlaista kukkaneliötä. Ompele kukkaneliöt yhdeksän neliön jonoksi.Virkkaa mustalla langalla kaksi sivukappaletta: tee 40 ketjusilmukkaa, aloita toisesta ketjusilmukasta ja tee 39 pylvästä. Tarkista, että pituus on sama kuin kolmen kukkaneliön pituus. Muokkaa neliön silmukkamäärä sopivaksi, jotta mitta sopii kukkaneliöihin. Virkkaa pylväitä kunnes korkeus on sama kuin leveys. Ompele sivut kiinni kukkaneliöjonoon. Käytä mustaa villalankaa. 

Huovuta laukku pesukoneessa. Käytä normaalia pesuainetta, ei huuhteluainetta ja laita koneeseen lisäksi pari froteepyyhettä. Jos et ole ennen huovuttanut, niin tee 10x10 cm pala ja testaa miten se huopuu. Minä huovutin laukun pesukoneen lyhytohjelmalla 40 C ja linkous 1200 kierrosta/min. Venyttelin laukun välissä ja huovutin samalla tavalla vielä kaksi kertaa. Venyttele kukat erityisen hyvin muotoonsa.

Olen aiemmin ommellut huovutettavien laukkujen sisään muovipussin. Kun huovutuksen tekee näin pikkuhiljaa lyhytohjelmalla, en ole kokenut että muovipussille olisi tarvetta. Tarkistan kulmat ja venyttelen kassin joka pesukerran välissä. Näin laukusta tulee toivotun mallinen ja toisaalta laukku ei ehdi huopua liikaa. Paluuta nimittäin ei ole.
 
Kukkaneliöt eivät huopuneet täysin kiinni eli ”terälehtien” väleihin jäi pieniä reikiä. Jos haluat, voit laittaa laukkuun vuorin.
Katkaise nahkahihna kahtia. Tee jokaiseen päähän kolme reikää vajaan sentin välein. Ompele hihnat laukun sisäpuolelle ompelulangalla, esimerkiksi karhunlangalla.

Laukku on valmis!


Ihania syyspäiviä!

Marjukka
 
Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig