Helmivirkattu laukku

Minulla oli viime viikonloppuna iltapukujuhlat - Turussa oli Yrittäjägaala. Olipa mukavaa olla juhlistamassa yrittäjyyttä. Juhlan alussa palkittiin eri kuntien vuoden yrittäjät - niin hienoja yrittäjätarinoita ja mielenkiintoisia yrityksiä!

Mutta palataanpa juhliin valmistautumiseeni. Juhlamekkoni on vanha, joten jotain pientä uudistusta asuun oli kiva saada. Arvaat varmaan millä lähdin asua piristämään - uudella laukulla, kyllä!


Minulta löytyi lankavaraston kätköistä mustaa kalalankaa. Kalalanka on kivan napakkaa, siitä saisi hyvän laukun. Lanka on kuitenkin melko arkista ja laukusta pitäisi saada vähän juhlavampi. Olen jo pidemmän aikaa halunnut tehdä laukun, johon tulee paljon helmiä. Mekkoni on hauska poltetun oranssin värinen, joten laukku saisi olla kokonaan musta. Päätin tilata mustia isohkoja siemenhelmiä ja virkata niitä laukkuun.

Helmeksi valikoitui mahdollisimman isot ja isoreikäiset helmet, sillä kalalankani oli 18-säikeistä eli sitä paksuinta. Tilasin mustia siemenhelmiä, joiden koko oli 3/0. Helmen halkaisija on 5,5 mm ja pituus reiän suuntaan 4,0 mm. Reiän halkaisija on 2,0 mm. Näitä helmiä oli pussissa n. 110 (en kyllä laskenut) ja tilasin niitä 5 pussia. Tuntuu paljolta, mutta ei ollut.

Aloitin laukun pujottamalla kaikki helmet neulan avulla kalalankaan. Siinä menikin tovi. Virkkuukoukkuna käytin koukkua nro 2,5. Työn edistyessä, pura lankaa kerästä ja siirrä helmiä eteenpäin. Helmissä on sen verran iso reikä, että ne ”juoksevat” langassa ihan mukavasti.

pujotin helmet lankaan neulan avulla


Virkkaa 37 ketjusilmukkaa. Aloita toisesta ketjusilmukasta ja tee 36 kiinteää silmukkaa. Tee vielä kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita. Nyt pohja on valmis. Jatka virkkaamalla spiraalina pohjan ympäri, sivuille 36 silmukkaa ja päihin neljä. Kun aloitat virkkaamaan sivuja, aloita samalla helmivirkkaus. Virkkaa helmi joka toiseen silmukkaan. Virkkaa helmi työhön näin; vie koukku seuraavasta silmukasta, ota lanka koukulle ja vedä läpi. Siirrä helmi työn taakse ja tee kiinteä silmukka valmiiksi eli ota lanka koukulle ja vedä koukulla olevista kahdesta silmukasta läpi.

aloita normaali kiinteä silmukka

siirrä yksi helmi langan juureen työn taakse

ota lanka koukulle ja tee kiinteä silmukka valmiiksi, helmi jää työn taakse


Huomaa, että kun virkkaat työtä, työn nurja puoli on sinua kohti. Eli helmien täytyy jäädä sinusta katsoen työn taakse, jotta ne ovat oikealla puolella.

Virkkaa seuraavalla kerroksella helmi sen silmukan yläpuolelle, jossa ei ole helmeä. Jatka näin spiraalina kunnes työn korkeus on n. 5 cm. Jos sinulla on oikein paljon helmiä - jatka näin loppuun asti.

työn korkeus 5 cm

Virkkaa seuraavalla kerroksella helmi joka neljänteen silmukkaan. Virkkaa seuraavalla kerroksella joka kahdeksanteen silmukkaan helmi ja sitä seuraavalla myös. Nyt helmi edellisen kerroksen puoliväliin. Jatka virkkaamalla helmi joka kuudenteentoista silmukkaan. Jatka virkkaamista ja laita helmiä satunnaisesti sinne tänne, kuitenkin niin että helmien määrä vähenee työn edetessä. Kun korkeus oli 9,5 cm lopetin helmien lisäämisen ja virkkasin kolme kerrosta ilman helmiä. Virkkaa vielä yksi kerros rapuvirkkauksella ja päättele lanka. Minun laukustani tuli 11 cm korkea ja 17 cm leveä. Mallasin koon niin, että sinne mahtuu puhelimeni, pieni korttikotelo ja huulipuna.

Ompele vielä vetoketju laukkuun. Minulta löytyi 14 cm:n piilovetoketju, laitoin sen.

Halutessasi voit tehdä vielä pienen hihnan laukkuun tai käyttää valmista metallihihnaa. Laukku menee myös clutchina, jolloin hihnaa ei tarvita. Minä tein pienen hihnan näin:

Ota reilu pätkä kalalankaa. Laita neula kalalankaan ja pujota helmiä sopivan mittainen määrä. Jätä reilu pätkä lankaa kumpaankin päähän, jotta voit ommella langan päällä hihnan kiinni laukkuun. Jatka ompelemalla helminauhaa takaisinpäin pujottamalla neulalla kalalanka joka toisesta helmestä läpi. Käänny toisessa päässä ja ompele lanka nyt niistä joka toisesta helmestä läpi, joista äsken et ommellut. Ompele päihin jääneillä langoilla hihna laukkuun kiinni. Hihnasta tuli 22 cm pitkä ja siinä on helmiä 47 kpl:tta. 

Lopulta helmiä jäi tähteelle muutama kymmenen - eli jonkun verran olisin voinut laittaa helmiä enemmänkin, mutta koko laukkuun ne eivät olisi riittäneet. Ehkä joku päivä teen vielä laukun, joka on kokonaan helmistä... sellainenkin voisi olla kiva, jossa helmet ovat vähän suurempia ja laukku olisi vähän isompi...


Olikin tosi kiva olla pitkästä aikaa juhlimassa ja laukku pärjäsi hyvin menossa mukana💃🏼.

MarjukkaEi kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig