Virkattu ja huovutettu tietokonelaukku

 Kaupallinen yhteistyö Pirtin Kehräämö


Kuljetan kannettavaa tietokonetta usein kodin ja työpaikan välillä. Minulla on laukku sitä varten, mutta se on vähän turhan tiukka. Tietokoneeni on melko iso, sillä olen halunnut sellaisen, jossa on numeronäppäimet. Koska vanha ei ole hyvä, heräsi ajatus tehdä itse uusi.

 


Minkälainen hyvä salkku olisi? 

-olalla kannettava
-jämptin kokoinen
-hiirelle ja johdolle pitäisi olla oma lokero
-materiaalin pitää myös olla napakka, sillä kannettavani painaa jonkin verran

Nämä vaatimukset mielessä lähdin toteuttamaan uutta tietokonelaukkua. Koska vaatimuksena oli painoa kestävä napakka materiaali, päätin heti tehdä laukun huovuttamalla hahtuvakiekosta.

Arvostan käsitöissä laadukkaita materiaaleja. Pirtin Kehräämö on yli 70-vuotias suomalaisen lampaanvillan suurin jatkojalostaja. Kaikki langat tehdään suomalaisesta villasta, joka ostetaan suoraan lammastiloilta. Villanka hahtuvakiekko löytyy monessa kauniissa värissä. Oli vaikea valita, mutta päädyin lopulta oliivinvihreään. Villanka hahtuvakiekkojen värisävyt löydät täältä.

Materiaalit:
2 Pirtin Kehräämön Villanka hahtuvakiekkoa
2 cm leveää polypropeeninauhaa n. 2,5 m
2 muovista d-lenkkiä 
2 muovihakaa
metallinen karabiinihaka
metallinen rengas
karhunlankaa
 


Minun kannettavani strategiset mitat ovat 38 x 28 x 3 cm. Laskin huopumisvaraa 30%. Virkkasin kaksi 50 cm x 36 cm kokoista palaa. Sopeuta koko oman tietokoneesi kanssa - ja lisää 30% huopumisvaraa. 

Tein koukulla 7 aluksi 47 ketjusilmukkaa ja virkkasin tasona kiinteitä silmukoita kunnes korkeus oli 36 cm. Kerroksen alussa Virkkaa aina yksi ketjusilmukka. Taskua varten tein 33 ketjusilmukkaa ja virkkasin kunnes korkeus oli 20 cm. Jätin kummassakin päässä 3 silmukkaa virkkaamatta ja virkkasin vielä 3 kerrosta, jolloin kulmiin jäi lovet. Pohjaa ja reunoja varten virkkasin 6 silmukkaa leveää pötköä, kunnes korkeus oli 36+50+36 eli 122 cm.Ompelin ensin taskun keskelle toista kappaletta niin, että ompelin lovet kiinni samalla, jolloin taskuun jää sisälle tilaa. Ommellessa lanka katkeaa helposti. Sen saa kuitenkin helposti myös yhdistettyä uudelleen. Sitten virkkasin pitkulaisen kappaleen laukun sivuihin kiinni.
Nyt salkku oli valmis pesukoneeseen. Pesin salkun koneen 20 minuutin lyhytohjelmalla 40 asteessa ja linkous 1200 kierrosta. Mukaan kannattaa laittaa pari froteepyyhettä. Jouduin toistamaan käsittelyn 6 kertaa, ennen kuin salkku oli huopunut tarpeeksi. Kovempi lämpötila olisi varmasti hoitanut homman vähän nopeammin. Mutta en halunnut riskeerata, että laukku huopuu liikaa, joten tein homman pikkuhiljaa. Joka pesun välissä muotoilin laukkua kevyesti venyttelemällä, jotta reunat pysyivät tasakokoisina.

Pesukoneen nukkasihti kannattaa puhdistaa huovutuksen jälkeen.

Huovutuksen jälkeen aloitetaan ompeluhommat.
 
 

 
Koska koneeni on sen verran iso ja painava, ompelin salkun sisäpuolelle pohjaan ja reunoihin polypropeenihihnan vahvikkeeksi. Saman hihnan käänsin reunan yli ja ompelin muovisen d-lenkin väliin. Jos sinulla on pieni, kevyt kone, niin voit ommella reunaan vain pätkät hihnaa lenkkien kiinnittämiseksi.
 
Leikkasin polypropeenihinasta n.  90 cm pitkän pätkän ja ompelin kumpaankin päähän muoviset kantohihnan koukut. Huomaathan aina polttaa hiukan nauhan päitä, kun olet sen katkaissut. Se estää nauhaa purkautumasta.
 
Taskun alareunaan ompelin noin 8 cm pätkän, jonka toiseen päähän ompelin metallisen renkaan (halkaisija 3 cm). Keskelle takapuolelle ompelin noin 4 cm matkalta pätkän polypropeenihihnaa, jonka toiseen päähän olin ommellut karabiinihaan. Mittaa nauhan pituus sopivaksi, niin että tietokone mahtuu salkkuun ja tilpehöörit taskuun. Ei haittaa, vaikka nauha olisi hivenen löysä.
 


Ja näin - salkku on valmis!

 Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig