Torkkupeitto vauvalle

Mummo, mummi, mamma, mummu, isoäiti, fammu, nonna... lapsenlapsen tulo tuo uuden lempinimen. Iso osa perinteisistä isoäitiä tarkoittavista nimityksistä tulee ruotsin kielen sanasta mormor. Mummu -nimitystä on perinteisesti käytetty länsimurteiden alueella ja mummo on yleisin itämurteiden alueella. Tosin vaihtelua on paljon ja samassa kylässäkin nimityksiä on voinut olla useita. Vanha itämerensuomalainen nimitys isoäidille on ollut ämmä. Aikojen kuluessa nimitys on hävinnyt sukulaisterminä ja sanalle on tullut enemmän muita merkityksiä. (Lähde: Kielikello)

Tuossa sitä onkin päätettävää kerrakseen. Ystäväni saa piakkoin ensimmäisen lapsenlapsensa ja se sai minutkin miettimään "isoäitijuttuja". Minun juureni ovat vahvasti Karjalassa ja molemmat omat isoäitini ovat olleet mummoja - niin toivottavasti minäkin joskus. Ystäväni pohdintojen tueksi tarvitaan jotain suloista ja pehmeää - torkkupeitto. Virkattu peitto sopii niin pinnasänkyyn kuin vaunupeitoksikin.

 


Hankin peittoa varten Blend Bamboo -lankaa. Lanka on ihanan pehmeää ja kiiltävää. Materiaali on 70% bambua ja 30% puuvillaa. Sen voi pestä 40 asteessa. Yhdessä kerässä on 50 g ja 150 metriä lankaa. Langalle suositellaan 3 tai 3,5 virkkuukoukkua. Minä käytin tuota isompaa. Jälki on vähän löysähköä, pienempikin olisi ollut ihan hyvä.

 


Langasta löytyy hurja määrä herkullisia värejä, valinnan vaikeus oli suuri. Päädyin valitsemaan kolme erilaista vihreää; 7150 sammaleenvihreä, 5106 vaalea sinivihreä ja 7093 vaaleanvihreä. Kahta ensimmäistä otin 2 kerää ja vaaleanvihreää 6 kerää.

 


 

Tein peiton yksivärisistä pajuneliöistä, jotka yhdistin viimeisellä kerroksella toisiinsa. Asettelin neliöt täysin sattumanvaraisesti sikin sokin ja lopuksi virkkasin kolme kerrosta kiinteitä silmukoita peiton ympäri.

Valmiissa peitossa on 10 sammaleenvihreää, 10 sinivihreää ja 22 vaaleanvihreää ruutua (6 x 7 ruutua) ja peiton mitat on 75 x 90 cm.Lopputulos on minusta oikein kaunis. Näin talvea vasten peitto on melko ohut, mutta kyllä se kesä sieltä taas tulee. Silloin viimeistään peitto on oikein mukava.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig