Virkattu pellavainen laudeliina

Suomen kesä… mikä siihen kuuluu paremmin kuin sauna. Saunaseuran laskelmien mukaan Suomessa on yli 3 miljoonaa saunaa.

Pellava on ihana materiaali ja sopii moneen tarkoitukseen. Saunatekstiilien materiaalina se on ihan ehdoton. Meidän kaikki laudeliinat ovat pellavaisia. Mutta yhtään en ole aiemmin tehnyt itse. 
Veera-pellavalanka on 100% pellavaa. Vyyhdin koko on n. 500g ja siinä on noin 475 metriä lankaa. Se on narumainen sileäpintainen lanka, ihanan rouheaa ja mukavaa virkata. Saatavilla on useita eri värejä. Minä ihastuin väriin sammaleenvihreä. Veera pellavalanka sopii erinomaisesti saunatekstiilien tekoon. Ajattelin ensin tehdä laudeliinan, jossa on erilaisia virkattuja kuvioita, mutta lanka oli niin kaunista, että päätin tehdä siitä hyvin yksinkertaisen. Annan langan loistaa. Aloitin virkkaamalla 60 ketjusilmukkaa virkkuukoukulla nro 4. Seuraavan kerroksen aloitin kolmannesta ketjusilmukasta ja tein siihen pylvään. Jatkoin pylväitä koko kerroksen. Toinen kerros pelkkiä pylväitä. Seuraavan kerroksen virkkasin kolmen pylvään ryhmiä yhteen ja väliin kolme ketjusilmukkaa. Seuraavaksi jatkoin pylväitä niin että tein kolme pylvästä jokaiseen ketjusilmukkaketjuun. Jatkoin pylväskerroksia, kunnes laudeliina oli sopivan mittainen. Tein taas kerroksen virkkaamalla kolmen pylvään ryhmiä yhteen ja lopuksi vielä kaksi kerrosta pylväitä. Jokaisen kerroksen aluksi virkataan kaksi ketjusilmukkaa. 

Meidän pienehköön saunaan tekemäni 40x130 cm kokoinen laudeliina on mukavan kokoinen. Siihen meni melkein koko vyyhti. Jäljelle jääneen langan käytän paketointinaruna joulupaketteihin.
Kolme pylvästä yhteen tehdään näin; aloita kuten virkkaamalla pylväs, ota lanka koukulle ja vie seuraavasta silmukasta läpi ja ota lanka koukulle ja vedä läpi. Älä jatka pylvästä loppuun, vaan ota uudelleen lanka koukulle ja vie seuraavasta silmukasta läpi ja ota lanka koukulle ja vedä läpi. Tee näin yhteensä kolme kertaa. Nyt sinulla on neljä lankaa koukulla. Ota taas lanka koukulle ja vedä kaikista neljästä koukulla olevasta langasta läpi. 
Laudeliina on tosi helppo ja nopea tehdä. Se on mukava omassa saunassa, mutta myös kiva lahja.
Tiesitkö, että suomalaisen kansanviisauden mukaan vastominen (tai länsisuomalaisittain vihtominen) pitää aloittaa päästä ja edetä ajamalla taudit pois varpahista varvikkoon ja sormenpäistä sammaleen.

2 kommenttia

  1. Kaunis laudeliina! Kunhan tässä tulee liian lämmin sukkien kutomiseen niin tämän taidan tehdä, joten kiitos mallista! -Helena

    VastaaPoista

Professional Blog Designs by pipdig