Helppo ohje; rento kesäkassi ja hattu

 Kasseja ei kai voi olla koskaan liikaa… tässä taas yksi. Kesän Novita lehdessä oli ohje Cotton Rescue-langasta tehtyyn laukkuun ja rentoon hattuun. Lanka näytti tosi kivalta ja väri kataja oli kaunis. Novitan ohjeessa laukussa oli virkatut sangat. En halunnut sellaisia, joten lähdin kehittelemään omaa ohjetta. 
Laukun materiaalia valitessa kannattaa miettiä mitä kaikkea laukussa aikoo kuljettaa. Naisten käsilaukut ovat usein uskomattomia aarreaittoja😅. Mitä enemmän tavaraa kuljetat kassissa, sitä tukevampi pitäisi materiaalin olla, jotta kassi ei venyisi käytössä. Minä kuulun noihin aarteiden mukana kuskaajiin, joten vähän täytyy tehdessä miettiä ettei valmiin laukun pohja laahaisi pitkin maata. 

Yksi tapa tukevoittaa laukkua on virkata suositusta pienemmällä koukulla. Minä teen niin oikeastaan aina. Kokeilen aluksi miten pienellä koukulla pystyn virkkaamaan ja miltä tulos näyttää. Jos laukusta haluaa oikein tukevan, kannattaa valita myös tukeva lanka, esim. ontelokude tai virkata kaksin- tai jopa kolminkertaisella langalla. Myös vuorittamalla laukkuun saa lisää jämäkkyyttä.

Laukun sangat haluan ehdottomasti sellaiseksi, että ne eivät veny. Tässäkin Siperia on opettanut😉. Käytän usein valmiita laukun sankoja tai teen sangat jostain muusta materiaalista kuten nahasta tai polypropeenihihnasta. Jos haluaa virkatut sangat, voi virkata sangan sisään jotain venymätöntä materiaalia, esim. nyöriä. Erilaisilla sangoilla saa laukkuihin myös kivaa ilmettä. Tykkään siitä, että jokaisessa laukussa olisi joku kiva juju.Novita Cotton Rescue on kierrätettyä 100% puuvillaa. Suosituskoukkukoko on 4. Lanka sopii hyvin kesäisiin asusteisiin ja sisustustuotteisiin.

Laukun pohjaksi laitoin keinonahkaisen valmiin mustan laukkupohjan, jonka koko on 31 x 10 cm. Laukkupohjaa kiertää valmiit reiät, joista on helppo aloittaa kassin virkkaaminen. Lankana on tuo mainittu Cotton Rescue, väri 395 kataja. Lankaa laukkuun kului 4 kerää. Sankoihin on käytetty kuusi mustaa 11 mm kokoista sirkkarengasta ja 2 metriä mustaa puuvillanyöriä.Aloita laukun virkkaaminen kaksinkertaisella langalla koukulla 3,5 pohjasta. Tein yhden kiinteän silmukan jokaiseen reikään ja kulmissa toiselle puolelle 2 ja toiselle 3 kiinteää silmukkaa. Vaihda virkkuukoukuksi numero  5.  Seuraavalla kerroksella virkkasin joka toiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa ja joka toiseen yhden. Kolmannella kerroksella kiinteitä silmukoita ja nurkissa vielä yksi lisäys kussakin. Neljäs kerros vielä kiinteitä silmukoita ja sitten vaihdoin pylväisiin. Virkkasin pylväitä spiraalina kunnes laukun korkeus oli 33 cm. Lopuksi virkkasin vielä 4 kerrosta kiinteitä silmukoita ja yhden kerroksen piilosilmukoita.

 


Laukun sangan pujottamista varten kiinnitin viimeiseen pylväskerrokseen mustia sirkkoja. Yhdet sirkat kumpaakin päähän keskelle ja joka kulmaan yksi 7,5 cm päähän päissä olevista sirkoista.

Narun katkaisin puoliksi ja pujotin sirkoista näin; toisessa päässä olevasta sirkkarenkaasta sisään, seuraavasta sirkkarenkaasta ulos, seuraavasta sisään ja päästä taas ulos, sama toiselle puolelle. Päistä tulee molemmat nyörit samasta sirkasta ulos. Tee solmut köyden päihin, että ne eivät lähde purkautumaan. Sitten tee solmu molemmista naruista päihin niin että hihnojen pituudesta tulee sopiva. Solmun voi myöhemmin avata ja säätää sangan pituutta kulloinkin sopivaksi.

Jos nyöri on kovin paksua, voit laittaa päihin vierekkäin kaksi sirkkarengasta yhden sijaan, jolloin ei tarvitse tunkea yhteen renkaaseen kahta narua.


Hattu on tehty Novita-lehden ohjeella. Tai no ei ihan - lieri oli tosi kapea, joten purin lieriä jonkun matkaa ja virkkasin muutaman kerroksen tekemällä lisäyksen joka kuudenteen silmukkaan. Sopii minulle paremmin. Aika hauska setti tästä tuli. 1 kommentti

  1. Hei Titta! Kiva, että olet löytänyt blogiini! Novita Cotton Rescue oli minusta helppo lanka virkata - ei hirveän löysäkierteistä. Langan olen ostanut aikanaan paikallisesta Citymarketista. Laukun pohjan ostin muistaakseni Lankavalta (sieltä ainakin löytyy erilaisia laukun pohjia) ja Nappitalosta muut tarvikkeet. Laukun pohjaa voi myös etsiä netistä nimellä Stafil laukunpohja.

    Teen paljon laukkuja, joten kun näen kivoja tarvikkeita, ostan heti - käytän niitä sitten jossain kohtaa. Narut yms. härpäkkeet eivät yleensä ole mitään kauhean kalliita, mutta jos niitä yksittäin lähtee tilaamaan, niin kyllähän postikuluista hintaa tulee. Kannattaa myös kierrellä paikallisissa käsityöliikkeissä.

    Aurinkoista kesää - tällä hetkellä tuo aurinko hemmotteleekin meitä oikein reilulla kädellä.
    Marjukka

    VastaaPoista

Professional Blog Designs by pipdig