Kaunista kotiin - virkattu kori

Sain ystävältäni tilauksen tehdä koiran leluille tilavan korin, jossa olisi sangat. Väritoiveena oli jotain harmaata tai ruskehtavaa. Muuten sain hyvin vapaat kädet. Olen virkannut useita isohkoja säilytyskoreja, mutta nyt halusin jotain erilaista. Koti, johon kori tulee, on vaalea ja valoisa. Minulle syntyi melko nopeasti mielikuva korista - ei mitään tarkkaa kuvaa, mutta ajatus. 

Aloitin materiaalin etsinnällä - tärkeintä olisi löytää oikean väristä lankaa. Lilli-ontelokuteeseen on tullut uusi kaunis värisävy - greige. Se on beigen ja vaaleanharmaan kaunis yhdistelmä, juuri sitä mitä etsin! Lilli on kierrätyspuuvillasta ja polyesteristä (80%/20%) valmistettu napakka ontelokude ja se sopii hyvin korin virkkaamiseen. Suosituskoukkukoko on 7-9.Halusin korista simppelin tyylikkään - tuleehan se todennäköisesti olemaan kodissa melko näkyvällä paikalla. Kokeilin monenlaisia silmukkamalleja, mutta mikään ei tuntunut oikealta. Virkkasin ja purin, virkkasin ja purin. Mikään ei näyttänyt siltä kuin halusin. Meille syntyikin ystäväni kanssa itseään toistava keskustelu - laitoin välillä kuvia keskeneräisestä korista ja ystäväni kuittasi ”Hyvältä näyttää”, kun hän kyseli muutaman päivän päästä mitä korille kuuluu, vastaus oli ”Aa, mä purin sen, ei se ollut hyvä.”

Viime talvena tein kauniin kierre-maton ja sitä katsellessani mietin saisinko jotenkin koriin samanlaisen pinnan. Olin innoissani ja lähdin testaamaan. 

Korin pohjana on 30 cm:n vaneripohja. Yksi rulla Lilliä riitti juuri sopivasti 36 cm halkaisijaltaan ja 18 cm korkeudeltaan olevaan koriin. Sangat päätin tehdä nahkahihnasta. En kuitenkaan halunnut sankojen kiinnitysompeleita näkyviin korin ulkoreunaan, kuten aiemmin olen tehnyt. Tein viimeisellä kerroksella reiät sankoja varten ja kiinnitin sangat korin sisäreunaan.Tarvikkeet:

30 cm vaneripohja
Lilli-ontelokudetta, väri greige
Virkkuukoukut nro 5 ja 7
2 cm levyistä nahkahihnaa n. 75 cm
Reikäpihdit
Iso parsinneula

Ohje:

Virkkaa kiinteä silmukka jokaiseen vaneripohjan reikään koukulla nro 5. Piilosilmukka ensimmäiseen silmukkaan. Vaihda koukku nro 7.
Ketjusilmukka, kiinteä silmukka samaan silmukkaan. Virkkaa kerros kiinteitä silmukoita, tee lisäys joka kolmanteen silmukkaan. Jatka spiraalina seuraavalle kerrokselle. Virkkaa nyt kiinteä silmukka joka silmukkaan, mutta tee silmukka edellisen kerroksen silmukan taakse. Jatka virkkaamista kunnes korkeus on sopiva. 

Ylin kerros näyttää kääntyvän sisäänpäin, mutta ”oikenee” kun seuraava kerros on tehty. Pyri pitämään käsiala saman kokoisena koko ajan, jotta korin reunasta tulee suora.


Silmukat virkataan edellisen kerroksen silmukan taakse.Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa, hyppää yhden silmukan yli. Virkkaa 10 piilosilmukkaa edellisen kerroksen silmukoiden taakse samalla tavalla kuin virkkasit kiinteät silmukat. Tee piilosilmukat tarpeeksi löysästi, jotta reuna ei kiristä. Virkkaa 2 ketjusilmukkaa ja hyppää yhden silmukan yli. Mittaa korin toiselle puolelle samaan kohtaan tuleville sangoille paikat ja merkitse ne. Tarkista, että väliin jääviä silmukoita on saman verran molemmilla puolilla sankoja.
Jatka virkkaamalla piilosilmukoita kunnes olet korin toisella puolella. Virkkaa vastakkaiselle puolelle samanlaiset ”reiät” ja jatka virkkaamalla piilosilmukoita kunnes olet ensimmäisen reiän kohdalla (eli virkannut korin ympäri piilosilmukoilla). Päättele lanka.

Puolita nahkanauha. Tee kaksi reikää kumpaankin päähän. Pujota nahkanauhat reiistä kuvan mukaisesti ja ompele kiinni. Pidä korin etupuolella ompeleet ”silmukoiden takana”, niin etupuolesta tulee siisti. Päättele langat sisäpuolelle nahkanauhan taakse.


Silmukoiden virkkaaminen edellisen kerroksen taakse on vähän normaalia hitaampaa, kun jokainen silmukka pitää ”kaivaa esiin”, mutta lopputulos palkitsi. Olen tyytyväinen - valmis kori on juuri sellainen kuin halusin. Ja mikä parasta - myös korin tilannut ystäväni on tyytyväinen. 

Kivaa loppuviikkoa!


2 kommenttia

 1. Tosi hyvän näköinen! Virkkausinto iski pitkästä aikaa kun hankin ison 9 koukun..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjukka/VirkkausKoukussa16. maaliskuuta 2024 klo 20.46

   Kiitos❤️ Mukavia virkkaushetkiä!

   Poista

Professional Blog Designs by pipdig