Loma, Lakeus ja lankaa

Olemme useana vuonna viettäneet ensimmäisen kesälomaviikkomme Vuokatissa. Joka vuosi yritämme etsiä hivenen erilaisen reitin menomatkalla, jotta matka Turusta Kainuuseen ei olisi liian tylsä. Tänä vuonna matkasimme Etelä-Pohjanmaan kautta ja pääsin samalla käymään lankaliikkeissä, joissa olen jo pidempään halunnut vierailla.


Lankataivaassa


Etelä-Pohjanmaasta mieleeni tulee periksiantamattomuus, yritteliäisyys ja itsepäisyys, niin ja tietysti puukkojunkkarit. Katsottavaa ja koettavaa olisi paljon, ohikulkumatkalla ehtii kuitenkin nähdä vain vähän. 

Käsityökulttuuri elää vahvasti Pohjanmaalla. Käsityön perinteet ovat pitkät. Sen lisäksi, että Etelä-Pohjanmaa on oiva paikka käsityöharrastajan täydentää varastojaan, sieltä löytyy myös monia käsityöläisiä, jotka valmistavat vuosikymmenten kokemuksella upeita käsitöitä.


Lankava


Ensimmäinen kohteemme on Kauhavalla sijaitseva Lankava. Lyyli Karppinen perusti vuonna 1925 kolmen muun naisen kanssa Kauhavan Kangas-Aitta nimisen kotikutomon. Alkuun paikalliset naiset kutoivat kankaita Kangas-Aitan langoista ja malleista. Tänään yritys toimii Lankava-nimellä ja myy lankoja niin suuressa myymälässä keskellä Lakeutta kuin verkkokaupassa ja jälleenmyyjien välityksellä.


Lankava


Myymälä on houkutteleva ja lankoja on mielettömät määrät pitkissä hyllyissä, joita tuntuu riittävän loputtomiin.  Kuljen kärryjen kanssa hyllyjen välissä ja olen onnellinen - tämä on lankataivas. Tilaan usein lankoja Lankavan verkkokaupasta, mutta myymälässä lankojen hypistely ja värisävyjen tutkiskelu on vaan aivan eri juttu. Lankoja on paljon - eri lankoja ja eri värejä. Olisipa liike lähempänä kotiani!


Lankava


Seuraava kohteemme on Iisakki Järvenpään puukkotehdas. Mikä voisi olla enemmän Pohjanmaalaista perinnekäsityötä kuin puukko? Puukkotehdas on perustettu vuonna 1879. Puukot ja tupet valmistetaan edelleen itse käsityönä vanhoja perinteitä noudattaen. 


Iisakki Järvenpää Osakeyhtiö


Tehtaan ja liikkeen yhteydessä on myös pieni museo, jossa on nähtävillä tsaarin ajalta alkava näyttely tuotteista ja työkaluista. Seinillä ja vitriineissä on kauniita käsin tehtyjä puukkoja ja niihin liittyviä tarinoita. 


Helavöitä, Iisakki Järvenpää Osakeyhtiö

Jatkamme matkaa noin 40 kilometriä Lappajärvelle. Lappajärvi on Euroopan suurin kraatterijärvi. Järvi syntyi 78 miljoonaa vuotta sitten halkaisijaltaan yli kilometrin kokoisen meteoriitin törmäyksestä. Törmäyksestä syntyi kraatteri, johon aikojen kuluessa muodostui järvi.


Lappajärvi


Lappajärvi tunnetaan myös vahvana mattopitäjänä. 1980-luvulla pitäjässä toimi noin 100 mattokutomoa. 1979 kolme paikallista kutomoa perusti Lappajärven Värjäämö Oy:n. Tänään Lappajärven Värjäämö on Suomen suurin lankavärjäämö, joka alkaa olla harvinaisuus - Suomessa ja Euroopassa on enää vähän värjäystoimintaa. Lappajärven Värjäämön koko värjäystoiminnalle on myönnetty avainlippu merkkinä 100% suomalaisesta työstä. Melkein naapurissa toimii etenkin kalalangasta tunnettu Suomen Lanka.


Lappajärven Värjäämöllä törmäsin viime kesänä tekemäni kesäkassiohjeen mallikappaleeseen


Lappajärven Värjäämön valikoimassa on paljon lempparimateriaaliani pellavaa sekä ontelokudetta, villaa, juuttia ja paperinarua. Valikoimassa on myös luonnonväreillä värjättyä paksua Tuhti-villalankaa. Tuhti värjätään sipulista ja pajusta tehdyllä uutteella. Uutuutena löytyy oranssiin taittava värisävy, joka on värjätty hukkakahvilla. Tuhti-langasta olen aiemmin virkannut pannulaput.


Tuhti-villalankaa
Lappajärven Värjäämö

Tässä oli vain pintaraapaisu Lakeuksilta löytyvään käsityömaailmaan. Muita mielenkiintoisia vierailukohteita ovat esimerkiksi Paapo Alajärvellä ja Lapuan Kankurit Lapualla. Lisää vinkkejä löytyy  Visit Lakeus-sivuilta.


Lankava


Ja mitä minulle tarttui mukaan tältä retkeltä? Enhän toki pystynyt vastustamaan kiusausta ihanien lankojen keskellä. Ostin pellavalankaa laudeliinoihin ja puuvilla-pellava sekoitelankaa kesäkassiin. Lappajärven Värjäämöltä löysin alekorista 2-laatuista luonnonväreillä värjättyä Tuhti-villalankaa. Lanka oli kauniin oliivinvihreää, mutta väri oli hiukan epätasainen, siitä varmaan tuo kakkoslaatu ja edullinen hinta. Ilman ostoksia emme päässet myöskään puukkotehtaalta - sieltä mukaan lähti pieni perunaveitsi.
Lähteet ja linkit:

Visit Lakeus

Lankava

Lappajärven Värjäämö

Iisakki Järvenpää Osakeyhtiö

Kraatterijärvi Geopark


Mukavia kesäretkiä!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig