Pussukka kirjovirkkauksella

Minulla on melkein koko kesän ollut työn alla yksi ja sama käsityö - virkattu huivi. Luulin jo, että saan sen valmiiksi, mutta ei siitä taaskaan tullut hyvä, purkuun menee ja huivi oli jo melkein valmis. Mutta ei auta, kun se ei ole mieleinen niin parempi aloittaa alusta. Kesken purkuhommien tuli väsähdys ja ajattelin tehdä jonkin kivan välityön.En ole koskaan kokeillut kirjovirkkausta. Ehkä siksi, että pidän yksivärisistä vaatteista ja asusteista. Ne voivat olla värikkäitä, mutta mielellään yksivärisiä. Tykkään kyllä esimerkiksi kukkamekoista, mutta jostain syystä ne eivät tunnu ihan omilta. Nyt halusin kokeilla jotain uutta. Päätin tehdä kaksivärisen pienen pussukan kirjovirkkaamalla kiinteillä silmukoilla. Lankana käytin 18-säikeistä kalalankaa, värisävyt musta ja savi.

 Aloitin virkkaamalla 96 ketjusilmukkaa mustalla langalla ja koukulla nro 3. Yhdistin silmukkaketjun ympyräksi piilosilmukalla. Virkkasin kerroksen kiinteitä silmukoita. Sitten aloitin kuvion virkkaamisen. Otin mukaan savenvärisen langan, mutta jatkoin virkkaamista mustalla. Alla olevasta kaaviosta näkyy kuvio. Kaaviossa on vain toinen puoli työstä, mutta toinen puoli virkataan samalla tavalla. Valkoiset ruudut virkataan mustalla ja punaiset saven värisellä langalla. 

Kirjovirkkauksessa molemmat langat kuljetetaan koko työn ajan mukana eli lankaa ei katkaista välillä. Se lanka, jolla ei virkata, jätetään kiinteiden silmukoiden sisään. Näin työ näyttää molemmilta puolilta siistiltä.
Värin vaihto tehdään edellisen värin viimeisessä silmukassa. Vie koukku silmukasta ja vedä lanka silmukan läpi. Koukulla on kaksi lankaa (kuva 1). Ota uuden värin lanka koukulle (kuva 2) ja tee silmukka valmiiksi vetämällä lanka molemmista koukulla olevista langoista läpi (kuva 3). Jatka seuraava silmukka normaalisti uudella värillä (kuva 4).
Kun pussukka oli virkattu, käänsin työn väärin päin, ompelin alareunan kiinni. Taitoin alakulmiin pienet kolmiot ja ompelin ne kiinni. Näin pussukkaan tuli pieni pohja ja vähän lisää leveyttä. Lopuksi ompelin pussukkaan vielä vetoketjun.
Näin ensikertalaisena minun piti aika tarkkaan virkatessa laskea silmukoita, että sain vaihdot tehtyä oikeissa kohdissa ja kyllä sinne muutama virhe vielä jäi - no, ei haittaa. Lisää treeniä, niin hyvä siitä tulee. Olipa virkistävää kokeilla taas jotain vähän uutta😊.Mukavaa loppuviikkoa!Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig