Söpö vaaleansininen kevätkassi

Mikähän minua on tänä talvena oikein vaivannut - en ole tehnyt yhtään laukkua!?! Se täytyy pikimmiten korjata! Kevätaurinko paistaa jo useina päivinä niin kauniisti, että haluan jotain söötin keväistä väriä. Olen joskus vuonna yksi ja kaksi virkannut ohuen vaaleansinisen mohairhuivin. Sille voisinkin tehdä kaveriksi söpön vaaleansinisen laukun.
Kännykkä on minusta turkasen pieni ja siitä ei näe oikein mitään. Minulla onkin erityisesti pidemmillä retkillä aina iPad mukana. Laukun koon mitoitin niin että iPad mahtuisi mukavasti laukkuun... niin ja kerä tai kaksi lankaa... 

 


Tarvikkeet:

7 kerää Lempi-villalankaa, väri 106 vaaleansininen
2 metallirengasta
virkkuukoukku nro 9
sakset
vaaleansinistä ompelulankaa
nuppineuloja
ompeluneula

Lempi-villalanka on bulky-vahvuista 100% huopuvaa villalankaa. Yksi kerä painaa 50 g ja siinä on 50 m lankaa. Jokin muukin paksu huopuva villalanka käy.

Ohje:

Virkkaa 31 ketjusilmukkaa (kjs) löyhästi. Käänny, virkkaa kjs ja 30 kiinteää silmukkaa (ks). Jatka näin kunnes työn korkeus on 68 cm. Seuraavalla kolmella kerroksella virkataan laukun sanka.
Virkkaa kjs, 11 ks, 10 kjs, hyppää yli 8 silmukkaa, 11 ks.
Kjs, 10 ks, 10 ks kjs-ketjun ympäri, 10 ks.
Kjs, 9 ks, 12 piilosilmukkaa (ps), 9 ks.
Kjs, virkkaa ps joka silmukkaan laukun sangan kohdalla - tee ps:t sekä ps:n että ks:n alle (kts. kuva alla). 

Päättele lanka.
Virkkaa laukun sanka myös työn toiseen päähän (kolme viimeistä kerrosta). Aloita työ toisessa päässä samalta puolelta, johon toisen pään viimeinen kerros loppui.

 
Laukun päädyt:
Virkkaa 11 kjs.
Käänny ja virkkaa kjs ja 10 ks.
Jatka kunnes työn korkeus on 34 cm.
Tee toinen samanlainen kappale. 
Laukun hihna:
Virkkaa 4 kjs.
Käänny ja virkkaa kjs ja 3 ks.
Jatka kunnes työn korkeus on 144 cm. 
Laukun palojen mitat ennen huovutusta:
laukku: 78 x 37 cm
pääty: 13 x 34 cm (2 kpl)
hihna: 144 x 4 cm

Huovuta laukun osat pesukoneessa: 40 C, pikaohjelma, linkous 1200 kierr/min. Toista huovutus 2 - 3 kertaa, kunnes palat ovat huopuneet sopivasti. Muotoile kappaleet joka välissä. Leikkaa ylimääräiset langanpäät pois.
Huovutettujen palojen mitat:
laukku : 67 x 25 cm
päädyt: 8 x 30 cm
hihna: 130 x 2,5 cm

Kiinnitä laukun päätypalat laukun päihin nuppineuloilla ja ompele päädyt kiinni (kts. kuva alla). Näkyvillä on laukun oikea puoli - kulmat saavat jäädä vähän ”törröttämään”, jolloin laukun muoto pysyy paremmin.

 

 
Ompele metallirenkaat päätypalojen keskelle laukun sisäreunaan. Solmi hihna metallirenkaisiin sopivaan mittaan. 

Huovutettu laukku pitää mittaansa hyvin eikä juurikaan veny. Hihna saattaa kuitenkin venyä käytössä - voit tarvittaessa siirtää solmuja. Mikäli kuljetat laukussa jotain painavaa, suosittelen tekemään hihnan tukevammasta materiaalista, esimerkiksi nahkahihnasta. Pohja pyöristyy (eli ei pysy suorana) kun laukussa on painoa. Jos se häiritsee, pohjalle voi leikata tukevasta materiaalista sopivan palan, esimerkiksi pala tukevaa pahvia, jonka voi halutessaan vielä päällystää kankaalla tai kontaktimuovilla.

Valmiin laukun mitat: korkeus 29 cm, leveys 24 cm ja syvyys 8 cm.


Kevättä odotellen
Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig