Virkattu ja huovutettu ympyrälaukku… tai kaksi

 Virkattujen töiden huovuttaminen on minusta ihana tapa tehdä erilaisia syksyisiä ja talvisia juttuja. Valmista syntyy nopeasti, kun virkkaus tehdään paksusta langasta isoilla virkkuukoukuilla. Tässä syksyyn ympyrälaukut kivalla kuviolla.

Tein kaksi melkein samanlaista laukkua. Ruskea on hiukan pienempi ja kokopyöreä. Turkoosi on yläreunasta suora, muuten ympyrä. Tässä ohje molempiin.

Tarvitset vihreä-turkoosi-musta -laukkuun:

  • 2 kerää mustaa (väri 1099) Sandnes Garn Fritidsgarn-lankaa
  • 1 kerä sekä turkoosia (6937 petroli) että vihreää (8571 tummanvihreä) Fritidsgarn-lankaa 
  • magneettineppari
  • 2 karabiinihakaa, koko 5x1,5 cm
  • 2 d-lenkkiä
  • virkkuukoukku nro 6

Fritidsgarn on 100% norjalaista villaa. Sitä on helppo virkata ja 100% villalankana se huopuu hyvin ja lopputulos on kauniin tasainen. Langasta löytyy myös paljon eri värejä.

Aloita kassi vihreällä langalla.

1. Tee ihmesilmukkaan 6 kiinteää silmukkaa 

2. aloita kerros ketjusilmukalla, jatka kiinteillä silmukoilla ja lisää jokaiseen silmukkaan 1 (12 s)

3. jatka kiinteitä silmukoita, tee lisäys joka toiseen silmukkaan (18 s)

Vaihda turkoosi lanka

4. virkkaa 3 kiinteää silmukkaa, tee lisäys, jatka kerros loppuun

5. virkkaa 4 kiinteää silmukkaa, tee lisäys, jatka kerros loppuun

Vaihda vihreä lanka

6. virkkaa 5 kiinteää silmukkaa, tee pitkä kohopylväs etukautta kaksi riviä alempaan silmukkaan (tee kaksi langankiertoa koukulle, vie koukku etukautta kaksi kerrosta alempana olevan kiinteän silmukan takaa eli ylimmäinen vihreä rivi ja ota lanka koukulle, tee normaalisti kaksoispylväs loppuun), jatka kerros loppuun samalla tavalla. Kohopylväitä tulee yhteensä 7 ja väliin aina 5 kiinteää silmukkaa.Vaihda turkoosi lanka

7. 5 ks ja lisäys, jatka koko kerros

8. 6 ks ja lisäys, jatka koko kerros

Vaihda vihreä lanka

9. Virkkaa 5 pylvästä samaan silmukkaan (korvaa ensimmäinen pylväs kolmella kjs:lla), hyppää yhden silmukan yli, kiinteä silmukka, hyppää yhden silmukan yli, jatka kerros loppuun ja tee lopuksi piilosilmukka kolmanteen ketjusilmukkaan

Vaihda turkoosi lanka

10. virkkaa neljä ketjusilmukkaa, kiinteä silmukka edellisen kerroksen keskimmäiseen pylvääseen, 2 ketjusilmukkaa, pylväs edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan, 2 ketjusilmukkaa, jatka näin kerros loppuun

11. virkkaa 3 kiinteää silmukkaa ketjusilmukkaketjuun, yksi kiinteä silmukka sekä kiiteään silmukkaan että pylvääseen koko kerroksen ajan

12. virkkaa neljä pylvästä yhteen (aloita pylväs, mutta jätä toinen langanveto tekemättä, tee neljä pylvästä samoin, lopuksi ota lanka koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevien lankojen läpi), tee kolme ketjusilmukkaa, jatka näin kerros loppuun

Vaihda musta lanka

13. Virkkaa neljä kiinteää silmukkaa jokaiseen kolmen ketjusilmukan ketjuun

14. Tee 16 kiinteää silmukkaa ja sen jälkeen loppukerros pylväitä, tee lisäykset 18 silmukan välein

15. Käännä työ, tee 2 piilosilmukkaa, jatka kiinteitä silmukoita edellisen kerroksen pylväiden päälle, lopeta kun vastaan tulee edellisen kerroksen kiinteät silmukat. Tee lisäykset 19 silmukan välein.

16. Käännä työ, tee 2 piilosilmukkaa. Aloita reuna; virkkaa kiinteitä silmukoita kuten tekisit korin reunaa. Katso ohje täältä

17-21. virkkaa kiinteitä silmukoita, kerroksen alkuun aina ketjusilmukka ja yksi piilosilmukka

22. virkkaa laukun suuaukon ympärille kerros rapuvirkkauksella

Päättele lanka ja tee toinen samanlainen kappale.Yhdistä kappaleet ompelemalla ne yhteen.

Virkkaa laukun sanka mustalla langalla. Tee 73 ketjusilmukkaa (60 cm). Virkkaa kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita. Päättele.

Ompele laukun sisään muutamalla pistolla muovipussi, jotta laukku ei huovu kiinni. Laita laukku ja sanka parin froteepyyhkeen kanssa pesukoneeseen. Valitse ohjelma jossa on 40 C ja linkous 1200 kierrosta, pesuaika n. 1,5 h. Ohjelma riippuu koneesta, voit myös valita lyhyemmän ohjelman ja tarvittaessa uusia sen. Käytä normaalia pesuainetta. Valmiin laukun mitat ovat korkeus 25 cm ja leveys 29 cm ja sangan pituus 44 cm. 

Muotoile laukku märkänä ja laita kuivamaan. Ompele karabiinihaat sangan kumpaankin päähän kiinni. Ompele myös d-lenkit laukun sivuihin sisäpuolelle ja magneettinepparit laukun keskelle kummallekin puolelle. Kiinnitä karabiinihaat d-lenkkeihin. Lopuksi ompele esim. karhunlankaa tai muuta vahvaa ja venymätöntä lankaa muutama kerros laukun hihnan sisään, jotta sanka ei venyisi käytössä.

Ja tässä ohje ruskea-vaaleanpunaiseen laukkuun:

Tarvitset kerän sekä vaaleanpunaista että tummanruskeaa lankaa, kaksi metallirengasta, metrin 15 mm leveää nahkahihnaa, kaksi ruuviniittiä ja ruskea vetoketju. Laukkuun sopii hyvin vetoketju, jossa on isot muovihampaat.

Aloita vaaleanpunaisella langalla virkkuukoukulla nro 7. 

1. Ihmesilmukkaan 6 kiinteää silmukkaa. 

2. Tee 2 pylvästä joka silmukkaan ja väliin ketjusilmukka.

Vaihda ruskea lanka.

3. Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkaa kolme pylvästä ylhäältä yhteen ja väliin kolme ketjusilmukkaa.Vaihda vaaleanpunainen lanka.

4. Virkkaa neljä kiinteää silmukkaa jokaiseen ketjusilmukkaketjuun.

5-6. Virkkaa kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita.

Vaihda ruskea lanka.

7. Virkkaa 4 kiinteää silmukkaa ja seuraavaksi kolmoisetupylväs kaksi kerrosta alempana olevan kolmen pylvään ympäri. Toista kerros loppuun.Vaihda vaaleanpunainen lanka.

8. Virkkaa kiinteä silmukka joka silmukkaan.

Vaihda ruskea lanka.

9. Mene piilosilmukoilla kahden ruskean pitkän pylvään keskikohtaan, tee kiinteä silmukka, tee kaksi pylvästä pitkän pylvään päällä olevaan silmukkaan, tee kaksoisetupylväs pitkän ruskean pylvään ympäri, tee vielä kaksi pylvästä samaan silmukkaan (silmukka on juuri tekemäsi pitkän pylvään takana), hyppää kahden silmukan yli, virkkaa kiinteä silmukka, hyppää kahden silmukan yli, jatka kerros loppuun.

Vaihda vaaleanpunainen lanka.

10. Virkkaa pylvästen väliin 6 pylvästä ja pitkään pylvääseen kiinteä silmukka.

Vaihda ruskea lanka.

11. Virkkaa kiinteä silmukka, puolipylväs, pylväs, pylväs, puolipylväs, kiinteä silmukka, kiinteä silmukka, jatka kerros loppuun.Reuna: Tee korin reuna kuten yllä olevan laukun ohjeessa, mutta virkkaa koko ympyrän ympäri. Virkkaa kolme kerrosta kiinteitä silmukoita ja päättele lanka. 

Tee toinen samanlainen kappale. Ompele kappaleet yhteen, mutta jätä vetoketjua varten aukko (muista huopumisvara - jätä mieluummin liian iso aukko, voit ommella sitä lisää kiinni myöhemmin). Ompele vetoketjuaukon viereen metallirenkaat, ne huopuvat kiinni laukkuun. Huovuta laukku kuten yllä.Ompele huovutettuun laukkuun vetoketju. Tee hihna nahkahihnasta ja kiinnitä se ruuviniiteillä metallirenkaisiin. Nahkaan saat tehtyä reiät reikäpihdeillä tai suutarin avustuksella.

Valmiin laukun mitat ovat leveys 6 cm ja halkaisija 22 cm. Laukun hihnasta tuli 96 cm pitkä.4 kommenttia

  1. Nämä ovat hienot. Olen vain neuletöitä huovuttanut. Tein myös yhdet sukat norjalaisesta langasta suomalaisen ohjeen mukaan. Niistä tuli jättiläiselle sopivat. Se lanka käyttäytyi ihan eri tavalla kuin Pirttikehräämön lanka.
    Ostin Islannista huovutetun talvitakin, se on tosi lämmin. Eikä siinä ole edes vanua lämmittämässä, vuori vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huovutetut jutut on kivan lämpimiä. Olen myös huomannut, että eri langat käyttäytyvät eri tavalla, osa kutistuu paljonkin. Siksi huovutan yleensä pesukoneen lyhytohjelmalla useaan kertaan, joten voin aina välissä tarkistaa miten paljon tekele on huopunut.

      Poista

Professional Blog Designs by pipdig