Virkkaus kiinnostaa - mistä aloitan?

Olen melko hiljattain aloittanut virkkaaja. Ensimmäinen virkkaustyöni valmistui noin viisi vuotta sitten. Olen hakenut oppia monesta paikasta, oppinut yrityksen ja erehdyksen kautta. Jos haluat kuulla miten innostuksesta kasvoi intohimo - jatka kanssani eteenpäin💃! Jos etsit asiantuntijaluentoa - olet nyt väärässä paikassa😊.


Virkkuukoukku ja lankakerä kulkevat mukanani lähes kaikkialle


Tärkein ensin

Mitä siis tarvitaan? Virkkuukoukku, jep! Mutta palaan siihen tuonnempana, sillä tärkein ensin. Eniten tarvitaan intoa oppia. Jos tuntuu siltä, että on vaikea oppia uutta, se voi johtua tunteistasi, ei taidoistasi. Näin väittää kasvatustieteen professori Kristiina Kumpulainen. Jos olet aidosti kiinnostunut uudesta taidosta, olet jo pitkällä sen oppimisessa. Ei kannata ajatella, ettet koskaan opi, vaan ettet vielä osaa. 

Ota opittu taito heti käyttöön, toisto ja harjoittelu tekevät mestarin. Onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä, se että saa positiivista palautetta ja näkee itse oman työnsä valmiina.  Kun ajattelee itse positiivisesti tai saa myönteistä kannustusta, usko omiin kykyihin kasvaa. (lähde: YLE)


Ensimmäisiä töitä, johon olin tosi tosi tyytyväinen


Virkkuukoukku 

Kun intoa oppia löytyy, tarvitaan se virkkuukoukku. Virkkuukoukkuja on monia erilaisia; suoria metallisia, muovisia ja puisia, jotka on usein tehty bambusta. Ja sitten löytyy ergonomisesti muotoiltuja virkkuukoukkuja. Niissä on muovinen muotoiltu kahva ja metallinen koukkuosa. Alumiiniset virkkuukoukut ovat edullisia, puiset kevyitä ja ergonomisesti muotoiltujen paksummasta varresta saa hyvän otteen. 

Minä aloitin alumiinisen suoran virkkuukoukun kanssa, vaihdoin bambukoukkuun ja nyt minulla on käytössä ergonomisesti muotoillut virkkuukoukut, KnitPron Waves -merkkiset. Jos olisin ymmärtänyt, niin ne olisin hankkinut heti. Toisaalta se mikä sopii minulle, ei välttämättä sovi sinulle. Suosittelen kokeilemaan. Älä osta heti koko settiä, aloita ensin yhdellä. 

Virkkuukoukkumallien lisäksi eroa on koukun koossa. Mitä isompi koukun numero, sitä paksumpaan lankaan se sopii. Lankakerissä on yleensä suositus virkkuukoukusta, mutta myös oma käsiala vaikuttaa. Minä virkkaan melko löyhää, joten valitsen usein vähän suositusta pienemmän koukun. 

Kun virkkaus vie mennessään, tarvitaan useampia virkkuukoukkuja. Harva muistaa, että mitkä koukut kotoa löytyy. Olen kirjoittanut puhelimen muistiinpanoihin kaikki virkkuukoukku-numerot, jotka minulla on. Lankakaupassa tietää heti, että onko tuohon ihanaan lankaan sopiva koukku jo kotona vai pitääkö se myös ostaa.



Mitä lankakerä kertoo


1. Langan materiaalit ja niiden osuudet

2. Kerän paino ja metrimäärä. Tex- luku kertoo langan paksuuden, mitä suurempi lankanumero, sitä paksumpi lanka. Numero 3 kertoo, että langassa on kolme säiettä ja 143 kertoo, että yksi 1000 metrin säie painaa 143 g. (lähde: Punomo). 

3. Puikkojen ja virkkuukoukun suosituskoko

4. Mallitilkun neuletiheys; leveys 19 silmukkaa ja korkeus 26 kerrosta ja lopputulos pitäisi olla 10x10 cm kokoinen tilkku.

5. Langan pesuohjeet

6. Langan värin numero ja värjäyserän numero. Kun ostat lankaa, tarkista että ostamasi langat ovat samasta värjäyserästä. Jos sinulla kuitenkin on eri värjäyserien lankaa, niin eri erien lankoja kannattaa käyttää vuorotellen, jolloin mahdollinen väriero ei näy niin selvästi.


Mitä virkkaisin ensin

Minun ensimmäinen virkkuutyöni oli isoäidin neliöistä tehty torkkupeitto. Minulla ei ollut hajuakaan miten tehdään isoäidin neliö, mutta Google ja YouTube auttoi. Netistä löytyy uskomaton määrä tietoa, ohjeita ja ideoita. Hyvää perustietoa virkkaamisesta löytyy esimerkiksi Punomon sivuilta. 

Suosittelen aloittamaan virkkauksen valmiista ohjeesta, ohjeessa mainitulla langalla. Näin lopputulos on varmimmin onnistunut. Ohjeita löytyy sekä sanallisina että kaaviokuvina ja niiden yhdistelmänä. Minulle helpointa on seurata kaaviokuvaa, hahmottaminen tuntuu helpommalta. 

Torkkupeiton jälkeen tein ison kasan erilaisia suoria kaulaliinoja - pelkkiä pylväitä tai kiinteitä silmukoita. Yksinkertaisia, erilaisista langoista ja yritin opetella virkkaamaan suoraa reunaa - se tosin tuottaa edelleen haastetta. Jos on innokas sooloilemaan, nuo minunkin alkuun tekemät kaulaliinat ovat helppoja aloitustöitä. Pikkuhiljaa siirryin pipoihin ja baskereihin. Nyt muutama vuosi myöhemmin etsiskelen inspiraatiota monesta paikasta ja teen jo omia ohjeitakin. Kokeilun ja erehdyksen kautta (lue; purkamalla ja aloittamalla alusta🙄) olen nyt tässä. Innolla odotan mitä uutta opin tai keksin seuraavaksi.


Ensimmäinen itse tehty pipo😅😬

Tästä se lähti - torkkupeitto isoäidin neliöistä

Ensimmäinen huivini - pylväitä kid mohair-langasta, ei ihan huono👍🏻


Mistä löydän ohjeita

Jos innostus kasvaa, suosittelen hankkimaan jonkun tai joitakin virkkausaiheisia kirjoja. Minun ensimmäinen virkkauskirjani oli Sarah Hazellin Virkkausmallien käsikirja. Kirjassa on 200 erilaista silmukkamallia ja ohjeet niiden tekemiseen. Tätä kirjaa käytän paljon edelleen.




Muitakin virkkauskirjoja minulta löytyy, yksi suosikeistani on Eine Kinnulan Koukultani. Virpi Marjaana Siiran omA KOPPA-kirjat ovat inspiraation lähteitä, niitä minulta löytyy useampi.

Pelkästään virkkaukseen keskittyviä lehtiä en ole löytänyt. Jos tiedät sellaisen, vinkkaa minullekin. Monissa lehdissä, kuten Novita  ja Kauneimmat Käsityöt, on myös virkkausohjeita,  mutta mielestäni neuleohjeissa on pääpaino. Ehkä meitä virkkaaajia on vielä vähemmän kuin neulojia.

Tärkein ohjeiden lähteeni on internet. Lankavalmistajien sivut kuten Lankava ja DropsDesign ovat ohjeiden aarreaittoja. Hyvä lähde on myös blogit. Suosittelen kirjautumaan Blogit-sivuille, siellä voit seurata mieleisiäsi blogeja yhdessä paikassa, myös muita kuin käsityöaiheisia. Sieltä löytyy myös VirkkausKoukussa.

Suosikkiblogejani ovat Virkattu koti, Ihan oikea blogi?, Madam B.C. ja myös Prinsessajutussa on kivoja virkkausohjeita.

Pinterestiä selaamalla löytää innostavia kuvia hienoista töistä ja myös ohjeita. 

Ravelry on neulojien ja virkkaajien sosiaalinen verkostoitumispalvelu. Se on ilmainen, mutta vaatii kirjautumisen. Lisää Ravelrystä voit lukea vaikka täältä.


Muut tilpehöörit

Mitä muuta tarvitaan - sakset, mittanauha, neula päättelyyn ja saumojen ompeluun ja silmukkamerkkejä. Silmukkamerkit voi tosin korvata myös langanpätkillä. 

Ja sitten kun homma muuttuu innostuksesta intohimoksi tarvitaan virkkaajan ”työkalupakki”. Idea työkalupakkiin löytyi Prinsessajuttu-blogista. Jämälangoista virkkaamassani työkalupakissa säilyy koukut ja silmukkamerkit hyvässä järjestyksessä😊.




Mistä virkkaaminen aloitetaan

Aloitussilmukka -tee langasta lenkki ja vedä lanka virkkuukoukulla lenkistä läpi. Helppoa, eikö?

Ensimmäinen askel on otettu👍🏻.


Iloisia virkkaushetkiä!

Marjukka


ps. Jos olet tilannut sähköpostiviestinä blogitekstini, palvelu valitettavasti loppuu. Suosittelen seuraamaan blogiani Blogit.fi -sivustonBloglovin’-sivustonFacebookin ja/tai Intagramin kautta. Voit myös käydä suoraan blogissa, uudet jutut tulevat pääsääntöisesti perjantai-aamuisin.



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig