Vauvan virkattu pipo ja tupsukone

Tein ystäväni vauvalle villatakin. Lankaa oli reilusti jäljellä, joten päätin tehdä vielä pienen pipon. Villatakki virkattiin puolipylväillä ja löysin Kotiliedestä ohjeen pipoon, jossa oli myös käytetty puolipylväitä. Tein pipon ihan ohjeen mukaan, mutta käytin samaa lankaa kuin villatakissakin eli Esito huopalankaa. Virkkuukoukku oli nro 4. Pipo näyttää kyllä aika isolta, mutta eiköhän se viimeistään esikouluun mennessä ole sopiva…Kaipasin pipoon vielä jotain ja keksin, että olen joskus hankkinut tupsukoneita. Älä naura - olen tosiaan haksahtanut ja ostanut setin, jossa oli kolme erikokoista tupsukonetta. Tupsuja voi tietysti tehdä myös leikkaamalla pahvista rinkuloita ja kierittämällä lankaa kahden päällekkäin asetetun pahvirinkulan ympäri. Mutta minulla on siihen tarkoitukseen oikein kone. Olen joskus tehnyt pipoihin näillä tupsuja, mutta nyt koneet ovat olleet kaapissa jo pitkään käyttämättöminä. Hetken minun piti sitä pyöritellä käsissäni ennen kuin keksin miten tupsu saadaan aikaiseksi.


Pienin tupsukoneistani


Melkoinen määrä liikkuvia osia, mutta homma menee näin; Aseta toisen puolen liikkuvat siivekkeet päällekkäin ja kieritä siivekkeiden ympäri reilusti lankaa. Työnnä siivekepari tupsukoneen sisään ja kieritä lankaa samoin myös toisen puolen siivekkeiden ympäri. Työnnä myös nämä siivekkeet koneen sisään.

Ota sakset ja leikkaa varovasti langat poikki keskeltä (kts. kuva alla).Ota pätkä narua ja pujota se muovipalojen raosta ja kiristä. Solmi tiukkaan muutamalla solmulla. Kuvasta poiketen suosittelen käyttämään pipon väristä lankaa tupsun kiinnittämiseen (jos pipo ja tupsu ovat eri väriset kuten tässä) - ei tarvitse sitten ompeluvaiheessa niin paljon varoa, että ompeleet jää piiloon.Tupsu on valmis. Irrota kone vetämällä puoliskot irti toisistaan (keskellä on tappi, joka irtoaa toisesta puoliskosta. Kiinnitä tupsu pipoon ja valmista tuli. Täytyy myöntää, että koneella tuli nätti ja tasainen tupsu helposti. Isoin ero pahvirinkuloihin oli se, että langan kierittäminen oli huomattavasti helpompaa. Mutta paljonko ihminen näitä tupsuja sitten tekee… minä varmaan ajattelin tekeväni paljon, kun olen oikein koneen hankkinut😂.


Valmiin tupsun halkaisija on noin 7 cm.


Ensi viikolla lomailen ja blogia päivittelen seuraavan kerran parin viikon päästä. Blogijuttuja tulee muutenkin jatkossa harvemmin. Suunnitelmissani on kaikenlaista kivaa. Tulevat jutut ovat vähän isompia virkkaustöitä ja niiden tekemiseen menee aikaa, varsinkin kun valmiita ohjeita ei ole - on vain idea valmiista tekeleestä päässäni. Tiedossa on siis paljon virkkaamista… ja purkamista. Uusi laukkumallikin on työn alla, sen tuotekehittely on edennyt jo prototyyppivaiheeseen. Joten kirjoittelen jatkossakin, mutta vähän harvemmin. 

Seuraathan blogia myös somessa? VirkkausKoukussa löytyy niin Instagramista, Facebookista kuin Pinterestistäkin. Instagramissa pääset kurkkaamaan mitä VirkkausKoukussa tapahtuu eli siellä kuvitan elämääni vähän enemmän.Terveiset tupsutehtaalta ja kuullaan taas pian!
Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig