Metsän vihreä kulta - kuusenkerkkä

 Kohta on taas se aika, kun kuusenkerkät ovat parhaimmillaan. Muutettuamme tänne metsän reunaan olen innostunut kaikennäköisestä uudesta - viime vuonna keräsin ensimmäisen kerran kuusenkerkkiä. Kuusenkerkkä on kuusen nuori verso. Se on varsinainen vitamiinipommi - siinä on paljon C-vitamiinia ja monia muita hivenaineita ja antioksidantteja. Sopiva aika keräämiseen on alkukesästä touko-kesäkuussa, kun kerkkä on vielä pehmeä ja kirkkaan vaaleanvihreä.



Kuusenkerkkä maistuu jännästi vähän sitruunaiselta. Maku on raikas ja tuleehan siitä vähän metsäinenkin fiilis. Kuusenkerkkää voi käyttää monella tapaa - tunnetuin ohje lienee kuusenkerkkäsiirappi. Minä tein kuusenkerkkäsuolaa sekä -mehua. Jonkun verran laitoin myös pakkaseen ihan sellaisenaan käytettäväksi talvella pahimpana flunssakautena vaikka smoothien joukossa.



Kuusenkerkkäsuola

Jauhoin kuusenkerkkiä ja suolaa sauvasekoittimella, laitoin mössön leivinpaperin päälle huoneenlämpöön kuivumaan ja kun seos oli kuiva, laitoin sen pieniin puhtaisiin lasipurkkeihin. Suolaa voi käyttää melkein mihin vaan. Minun suosikkini se on erityisesti kalan, paistetun kananmunan ja jogurttikastikkeen mausteena. Nykyisin lempparikastikkeeni grillatun tai savustetun lohen kanssa valmistuu sekoittamalla islantilaiseen jogurttiin limen mehua ja kuusenkerkkäsuolaa. Vielä pari pyöräytystä mustapippuria myllystä ja kastike on valmis - helppoa ja hyvää.




Kuusenkerkkämehu

Kuusenkerkkämehuun löytyy useita ohjeita. Minä mukailin löytämiäni ohjeita ja tein mehun näin:

1 litra huuhdottuja kuusenkerkkiä
2 litraa vettä
1 pesty ja viipaloitu luomusitruuna
2 dl sokeria


Laita kaikki muut ainekset kattilaan paitsi vesi. Keitä vesi ja kaada se kattilaan muiden ainesten päälle. Sulje kattila kannella ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Siivilöi juoma ja pullota annospakkauksiin. 

Pakastin valmiin juoman heti. Juoma on tiiviste ja käytettäessä sen voi laimentaa lisäämällä maun mukaan vettä tai kivennäisvettä - minun makuuni noin yksi osa mehua ja 2 osaa vettä. Tarjoa kylmänä. Raikas juhlajuoma syntyy lisäämällä loraus mehua kuohuviinin joukkoon.




Kuusenkerkkiä kerätessäsi muistathan, että kerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten kerää kerkkiä vain omalta maalta tai pyydä keräämiseen maanomistajan lupa. 

Kerkät kannattaa kerätä vähän isommista puista ja jättää pienet, alle kaksimetriset kuusentaimet vielä kasvamaan. Kuusenkerkän keruu voi hidastaa vähän kuusen kasvua. Sitä voi ehkäistä keräämällä vain osan kerkistä sekä jättämällä latvan ja oksien päät keräämättä. (lähde: Metsäkeskus)




Maukasta kevättä





Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig